Már az agrárminiszter szerint sem a migránsok tehetnek a sertéspestis terjedéséről

Már az agrárminiszter szerint sem a migránsok tehetnek a sertéspestis terjedéséről

2019. október 02. - 05:55

 

A fertőzött szendvicses verzió maradt, de az ételt nem migránsok, hanem vendégmunkások dobálták el – állítja Nagy István.

Forrás: wikipédia

Az Ukrajna felől terjedő sertéspestis miatt kapott levelet szeptember 13-án Nagy István agrárminiszter: Vadai Ágnes DK-s képviselő ebben emlékeztetett rá, hogy a hvg.hu cikke szerint a levél keltezéséig ötezer disznót kellett leölniük a hatóságoknak az afrikai sertéspestis miatt. Egyúttal finoman érdeklődött, hogy 

  • Nagy szerint még mindig a migránsok tehetnek a járvány hazai terjedéséről?
  • Pontosan hány állatot kellett leölni emiatt?
  • Van-e elég állatorvos itthon ahhoz, hogy időben megfékezzék a betegséget?
  • Kelet-Magyarország már tényleg fertőzöttnek számít?

A miniszter – aki tavalyi színre lépésekor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a sertéspestist szerinte migránsok vagy vendégmunkások terjesztették el Magyarországon –  ezúttal nem ment bele migránsozásba. Mint írta, „a járványügyi nyomozás feltárta, hogy a vírust külföldi vendégmunkások hurcolták be, élelmiszer útján”. Tehát azok a (főként ukrajnai) vendégmunkások lehettek, akiknek konkrét számát a kormány többszöri ellenzéki érdeklődésre sem akarja elárulni, de a munkaerőhiány miatt idén kétszer annyian is dolgozhatnak nálunk mint tavaly.

Nagy jelzése szerint hat megyében regisztrálták eddig a járványt, és 5300 állatot kellett leölni miatta; a maradék állományt viszont meg lehetne menteni, ha a Nébih hatósági állatorvosai mellett a független szolgáltatók is bekapcsolódnak a megelőzési munkálatokba.

A Nébih térképéről kiderül, hogy a keleti megyék mellett már Pest megyében is találtak fertőzött állatokat, Budakeszin pedig lapértesülés szerint több száz, elhullott vaddisznó tetemére bukkantak.

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az afrikai sertéspestist elsősorban fertőzött vaddisznók hordozzák és adják át a házi állománynak, és a vírus az állat feldolgozott húsával vagy az azzal való érintkezéssel is átadható. 

Mindegy tehát, hogy kinek a szendvicsét találták meg a járványügyi vizsgálat során, a betegség előbb-utóbb mindenképp átlépte volna az ukrán–magyar határt.

via nepszava.hu