Hirdetés

LMP: Bérkiegészítést a szociális dolgozóknak és több központi költségvetési forrást Veszprémnek!

LMP: Bérkiegészítést a szociális dolgozóknak és több központi költségvetési forrást Veszprémnek!

2020. június 26. - 18:00
0 komment

 

Közös sajtótájékoztatót tartott ma Veszprémben Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő. Ungár Péter arról a kezdeményezésükről beszélt, amellyel egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítést követelnek a szociális dolgozóknak is, Gerstmár Ferenc pedig ismertette azokat a Veszprémet érintő módosító javaslatokat, amelyeket az ő kezdeményezésére nyújtott be az LMP a 2021-es központi költségvetéshez. Sajnálatos, hogy a kormánypárti többség mindegyiket elutasította.

Ungár Péter és Gerstmár Ferenc a tájékoztatón. Forrás: LMP

Hirdetés

Ungár Péter a tájékoztatóról kiadott sajtóanyag szerint elmondta, hogy a szociális dolgozók számára az egészségügyben adott juttatáshoz hasonló, egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést szorgalmaz az LMP.

Kásler Miklós miniszter szerint a szociális dolgozók azért nem kapják meg az egyszeri bérkiegészítést, mert önkormányzati fenntartású intézményekben dolgoznak, így a kormány semmit nem tud tenni az érdekükben. Egyrészt azonban a szociális intézmények jelentős része állami fenntartású, másrészt az állam akár az önkormányzati fenntartásúak esetében is biztosíthat forrást erre a célra, de nem teszi.

Az példamutató, hogy a veszprémi önkormányzat elismeri a szociális dolgozók elmúlt hónapokban tanúsított helytállását, amellyel az első vonalban harcoltak a védekezés során, és 20 millió forintos keretösszeget biztosít számukra pluszjuttatásként.

Mindemellett nem hagyhatjuk, hogy a kormány levegőnek nézze a szociális dolgozókat – hangsúlyozta Ungár Péter. Az LMP országgyűlési képviselője ezért azt kéri, aki egyetért azzal, hogy a szociális dolgozóknak is járjon az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítés, írja alá az ezzel kapcsolatos petíciót. Érjük el együtt, hogy a kormány meggondolja magát! – mondta

Gerstmár Ferenc arról beszélt, hogy az Országgyűlés ezekben a hetekben tárgyalja a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, amelyhez az LMP parlamenti frakciójának tagjai kezdeményezésére a következő, Veszprémet érintő módosító indítványokat nyújtották be:

– Bérlakások építése Veszprémben: 2 milliárd Ft.

Indoklás: Veszprémben is megoldást kell találni a lakásigények kezelésére, a fiatalok pályakezdésének segítésére, elvándorlásuk megelőzésére, a szociálisan rászorulók problémáinak enyhítésére. Ezen problémák együttes megoldására szolgálhat az állami finanszírozású bérlakásprogram. A városban jelenleg kirívóan alacsony, kétszázat alig meghaladó a bérlakások száma.

– Nagy felületű út- és járdafelújítás Veszprém belterületén: 100 millió Ft.

Indoklás: A veszélyhelyzet és az hozzá kapcsolódó kormányzati döntések hatására bekövetkezett változások miatt módosításra került Veszprém 2020. évi költségvetése. 100 millió forint kivezetésre került a nagy felületű út- és járdafelújításokra tervezett sorról. Ez az összeg egyébként is csak töredékét fedezte volna a szükséges felújításoknak. A valós igények minden évben a rendelkezésre álló források többszörösére rúgnak. Ahhoz, hogy a város a minimálisan elvárható ütemet tartani tudja az út- és járdafelújítások tekintetében, az idei évben kiesett forrást 2021-ben vissza kell pótolni.

– Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola nyílászárók cseréje: 80 millió Ft.

Indoklás: A Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola nyílászáróinak cseréje körülbelül 50 százalékban történt meg az elmúlt évtizedben. A maradék nyílászáró cseréje is indokolt az energetikai korszerűsítés jegyében, a több mint 730 tanulóval rendelkező intézményben.

– Csererdő talajszennyezettségének kármentesítése Veszprémben: 1 milliárd Ft.

Indoklás: A Greenpeace Mérgezett örökségünk – Szennyezett területek és időzített vegyi bombák Magyarországon című összeállításában egy veszprémi helyszín is szerepel, a Csererdőben. Az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területén kiterjedt talaj-, talajvíz- és karsztvízszennyezés áll fenn. Veszprém karsztosodott területen fekszik, ahol a repedezett karbonátos kőzetekben a szennyeződések gyorsan és mélyre szivároghatnak. Mivel az ivóvízbázisok részben karsztvízre települnek, a szennyezés az emberi egészségre fokozott kockázatot jelenthet. 2009–2011 között a szennyező anyagok jelentősen csökkentek a kármentesítések következtében, ám a mentesítés még korántsem teljes. A három szinten – talaj, felszín alatti víz, karsztvízrendszer – jelen lévő szennyező anyagok miatt folytatni kell a terület kármentesítését.

Happy end nincs. A kormánypárti többség, ahogy mind a 808 ellenzéki módosító indítványt, így ezeket is elutasította mondta Gerstmár Ferenc.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások