Lehet népszavazást tartani a vagyonnyilatkozatok ellenőrzéséről

Lehet népszavazást tartani a vagyonnyilatkozatok ellenőrzéséről

2019. július 03. - 07:39

 

Hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kezdeményezést, amelynek a célja, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatokat a hatósági nyilvántartásokkal — írta meg a 444.hu.

Forrás: Facebook / Kassai Dániel

A kérdést Kassai Dániel volt LMP-s politikus, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő nyújtotta be, és úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?

A kérdés hitelesítésének megtagadása ellen szavazott Szalay Tamás, a testület választott tagja és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja.

Kassai Dániel a hitelesítetten kívül még három kérdést nyújtott be, de ezek egyikét sem hitelesítette az NVB, volt, amelyet azért, mert az alaptörvény módosítását igényelte volna, volt olyan kérdés, amely nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozott, és volt, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi kérdést érintett a kezdeményezés, amelyről viszont nem lehet népszavazást tartani. 

  • Az egyik kérdés a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatának nyilvánosságára vonatkozott,
  • egy másik pedig arra, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzést Magyarország miniszterelnöke esetében is el kelljen végezni. 
  • Kassai népszavazási kezdeményezést nyújtott be azért is, hogy ne épüljön atlétikai stadion a Csepel-sziget csúcsán.

Kassai Dániel az a volt LMP-s politikus, akit tavaly kizártak a pártból, mert az országgyűlési választások előtt visszalépett Kunhalmi Ágnes javára. Kassai bírósághoz fordult, amely másodfokú, jogerős ítéletében neki adott igazat, és hatályon kívül helyezte a Kassait kizáró LMP-s határozatot. 

via 24.hu