Közpénzből fizet az MTV egy fideszes ügyvédet, úgy perlik az ellenzéket

Közpénzből fizet az MTV egy fideszes ügyvédet, úgy perlik az ellenzéket

2019. május 15. - 06:52

 

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda képviseli a közmédiát az ellenzéki képviselők tavaly decemberi akciója miatt indított perben – tudta meg a Népszava. Ez azért érdekes, mert az ügyvédi iroda irodavezetője Sárhegyi Zoltán, aki a Fidesz delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban.

Rendőrök védik az MTVA székházát a tavaly december 17-ei tüntetésen. Fotó: Téli November

Mint emlékezetes, a múlt év végén ellenzéki országgyűlési képviselők mentek be a köztévé Kunigunda utcai székházába, hogy beszélhessenek a televízió vezetőivel és beolvashassák ötpontos követelésüket. Ezt nem engedték meg nekik, ezért tiltakozásul az épületben maradtak – Szél Bernadettet, Hadházy Ákost és Varju Lászlót végül a biztonsági őrök dobták ki az épületből. A politikusok akciója miatt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) bírósághoz fordult.

A Népszava megkereste az MTVA-t, és azt kérdezte: 

  • Nem tartják-e aggályosnak, hogy egy fideszes delegált ügyvédi irodája képviseli a köztévét, amelynek függetlennek kellene lennie?
  • Mennyiért vállalta a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda a pert?

Válaszokat nem kaptak. A közmédia szerződéseiből azonban kiderült, hogy a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával tavaly november 30-án kötöttek határozatlan idejű megbízást. Ennek alapján a maximálisan lehívható limitösszeg az iroda számára négy évre 96 millió forint. Az MTVA hasonló kondíciókkal kötött megbízást egy másik „baráti” céggel, a Darázs és Társai Ügyvédi Irodával is. Itt dolgozott korábban Bakondi György, a miniszterelnök egyik tanácsadója.

A köztévé „megszállása" miatt indult perben az MTVA-t az első tárgyaláson Lovas András, a Nemzeti Választási Bizottság KDNP-s delegáltja képviselte. Ő a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda partnerei között szerepel. Úgy tudjuk azonban, hogy neki megköszönték a munkáját és júniusban már a Fidesz-közeli iroda egy másik partnere, ügyvédje lesz a közmédia védője. A per június 12-én folytatódik. Kunhalmit egyébként Litresits András képviseli, míg a perben érintett DK-s politikusokat – Varju Lászlót, Gréczy Zsoltot, Vadai Ágnest, Oláh Lajost – a Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda.