Koronavírus – Polgármesteri tájékoztató a képviselőknek

Koronavírus – Polgármesteri tájékoztató a képviselőknek

2020. március 20. - 11:21

 

Porga Gyula veszprémi polgármester a ma reggeli rendkívüli közgyűlésen az alábbi tájékoztatást adta a képviselőknek a koronavírus kapcsán tett intézkedésekről, feladatokról:

Forrás: Facebook / Porga Gyula

A polgármester erről a Facebook-oldalán számolt be.

„– Fontos hangsúlyozni, hogy a védekezési és hatósági feladatok az operatív törzs vezetésével a kormányhivatalra hárulnak.

– Az önkormányzat feladata a hatósági karanténban lévő veszprémiek ellátásáról gondoskodni, amennyiben azt igénylik. Veszprémben hatósági karanténban jelenleg 39 fő tartózkodik, ők fertőzött területről érkeztek haza, ezért kéthetes kötelező karantént rendelt el részükre a hatóság.

– Az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárása után feladatunk az óvodai és bölcsődei ellátás biztosítása azon családok számára, akik ezt kérték, beleértve a gyermekétkeztetést is.

– Minden nappali ellátást biztosító intézményt bezártunk – beleértve a fogyatékosellátást és az idősek nappali ellátást is.

– A bentlakásos intézményekben kijárási tilalmat rendeltünk el.

– A legkisebbek biztonsága érdekében lezártuk a játszótereket.

– A kórház kérése alapján a rendkívüli munkabeosztás miatt ingyenes parkolást biztosít a város az egészségügyi dolgozók számára.

– A V-busz járatai nyári, tanszüneti menetrend alapján közlekednek. A vezetőség a biztonság érdekében kordonnal zárta el a sofőröket, továbbá nem engedélyezett az első ajtós felszállás és a jegyértékesítés is szünetel határozatlan ideig. Emellett folyamatos fertőtlenítést végeznek a járatokon. A jelentős zsúfoltság elkerülése miatt nagyobb buszokat, vagy akár több járművet is indítanak, ahol szükséges.

– A héten elindítottuk azokat az információs csatornákat, ahol segítséget nyújt az önkormányzat, az idősek ellátását bevásárlását, gyógyszerbeszerzését biztosítva, illetve itt fogadjuk az önkéntes munkára jelentkezőket is.

– Számos megkeresés érkezett önkéntes felajánlásokra is. Ennek koordinálását és a toborzását a Lélektér Alapítvány koordinálja, az ellátásról pedig az Egyesített Szociális Intézet munkatársai gondoskodnak.

– Az idősellátás szolgáltatása folyamatos, beleértve a házi segítségnyújtást és a szociális étkeztetést.

– A közgyűlésen sürgősségi napirendként tárgyaltuk annak az adomány alszámlának a nyitását, ahol a megelőzést támogathatják.

– A krízis felülírja az egy hónappal ezelőtt elfogadott költségvetésünket, így szerződések megkötése egyelőre nem áll módunkban.

– A városban működő gazdasági társaságokat is megviseli a krízishelyzet, ezért kértem a VKSZ Zrt. vezérigazgatóját, hogy a bérleti díjakat egyedi elbírálásban kezeljék.

– A város vállalkozási közalapítványa várja azoknak a vállalkozásoknak a jelenetezését, akik a krízishelyzetben gyors segítségre szorulnak. Kamatmentes hitelt nyújtunk, elsősorban munkaerő megtartása céljából és halasztott fizetései feltételt biztosítunk.

– A védőeszközök beszerzése (fertőtlenítő, maszk) folyamatos feladatunk, jelentős hiány lépett fel ezen a területen.

– Köszönöm az ellenzéki és a többségi képviselőknek egyaránt a példás hozzáállást, együttműködést, amit a nehéz helyzetben tanúsítanak. A bajban egyformán gondolkodunk.

Figyeljünk egymásra, vigyázzunk egymásra!"