A klímaváltozás hatásai: elszálltak a zöldségárak

A klímaváltozás hatásai: elszálltak a zöldségárak

2019. május 21. - 18:29

 

A veszprémi vásárcsarnok előtt tartott ma sajtótájékoztatót Turcsán Szabolcs, az LMP országos elnökségének tagja és Gerstmár Ferenc, a párt veszprémi önkormányzati képviselője. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a két politikus a zöldségárak jelentős emelkedésének okairól, illetve az LMP megoldási javaslatairól beszélt.

Turcsán Szabolcs és Gerstmár Ferenc. Fotó: LMP

Elszálltak az élelmiszerárak – mondta Turcsán Szabolcs. A krumpli ára közel kétszeresére emelkedett, számos helyen csak külföldi kapható; a zöldség és a friss gyümölcs is jelentősen drágult, sok családnak megfizethetetlen. Ennek elsődleges oka a szélsőséges időjárás. 2019 első három hónapjában súlyos aszály volt, az elmúlt húsz évben nem volt ennyire vízhiányos állapot. Hiába a mostani eső, ezt a több hónapnyi kiesést nem lehet utólag pótolni. Az agrárkamara szerint százmilliárdos nagyságrendű kárt szenvedett el a magyar mezőgazdaság. A magyar kormány azonban nem veszi komolyan a klímaváltozást és az azzal járó hatásokat, ezért nincs felkészülve az ország az ilyen időjárási helyzetekre – fogalmazott.

Az LMP országgyűlési képviselője szerint  a legfontosabb feladat, hogy mezőgazdaságunk alkalmazkodjon a helyzethez. Ennek érdekében az agrártámogatásokat át kell irányítani a jó környezeti és élelmiszer-minőséget biztosító termesztéstechnológiákhoz. Emellett gyors lépések szükségesek a vízvisszatartásra épülő vízgazdálkodás érdekében is. A cél a stratégiai vízkészlet maximális védelme, a vízzel való takarékosság és a vízlábnyom csökkentése.
 
Gerstmár Ferenc azonnali intézkedéseket sürgetett. Csökkenteni kell a zöldségek, gyümölcsök áfáját – mondta. Ugyanakkor szigorúbb ellenőrzésre is szükség van, hiszen bevett gyakorlattá vált Magyarországon, hogy a külföldről behozott, rosszabb minőségű, és egyébként a szállítás miatt a környezetet extrán terhelő zöldséget-gyümölcsöt hazaiként adják el.

Az LMP veszprémi önkormányzati képviselője emlékeztetett: tavaly ősszel volt hír, hogy az agrárminiszter és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke megállapodott, nagyfokú és nagyarányú termelői piacfejlesztési projektet indítanak mind a 23 megyei jogú városban. A kezdeményezés célja, hogy 21. századi körülmények között tudjanak vásárolni az emberek a termelői piacokon. A program a megyei jogú városokban 20 milliárd forintból indulna. Azóta azonban nemigen hallani ennek a programnak a részleteiről, pedig a veszprémieket érdekelné, hogy lesznek-e városrészi piacok, átalakul-e a vásárcsarnok profilja.  Gerstmár Ferenc szerint a város hosszú távú érdeke, hogy lakosai egészségesek és minőségi életet élő, boldog állampolgárok legyenek. Az egészséges életmód egyik alapvető feltétele az egészséges táplálkozás. Az uniós példák mindegyikében alulról, a települési szintről kiindulva érték el a fogyasztói szokások és élelmezési szolgáltatások megváltozását – fogalmazott a képviselő.