Kínának adtunk védőfelszerelést?

Kínának adtunk védőfelszerelést?

2020. március 16. - 09:32

 

Meglepő hírre bukkantunk az Európai Bizottság honlapján, amely szerint Magyarország februárban még védőfelszereléseket adott Kínának.

Illusztráció: pixabay.com

A hír szerint Janez Lenarčič, a bizottság válságkezeléssel megbízott tagja a következőket mondta:

„Az Európai Bizottság több mint 25 tonna egyéni védőeszköz szállítását társfinanszírozza Kínába... Köszönetet szeretnék mondani Ausztriának, Csehországnak, Magyarországnak és Szlovéniának, hogy felszabadították ezeket a felszereléseket."

Folyamatosan azt halljuk az egészségügyben dolgozóktól, hogy nem biztosítanak számukra elegendő és megfelelő minőségű védőfelszerelést. Bár Orbán Viktor kormányfő péntek esti beszédében azt állította, hogy van elég, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter épp aznap közölte, hogy remélhetőleg Németországból  kaphatunk eszközöket, bár ott exporttilalom van érvényben ezekre, de talán velünk majd kivételt tesznek. Szép gesztus, hogy segítettünk Kínának, de több kérdés is felvetődik. Nem kellett volna  inkább itthon tartani ezeket az eszközöket? Vagy februárban még arra számított a magyar kormány, hogy itthon nem lesz rájuk szükség?