Kétmilliós bírsággal fenyegették meg az aláírást gyűjtő ellenzékieket

Kétmilliós bírsággal fenyegették meg az aláírást gyűjtő ellenzékieket

2019. január 12. - 06:05

 

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz gyűjtöttek aláírásokat az ellenzéki pártok, de az újpesti önkormányzat ugyanúgy járt el, mint az MTVA a székházfoglalás esetén.

Forrás: 24.hu

A fideszes Wintermantel Zsolt által vezetett újpesti önkormányzatnak úgy tűnik, nem tetszett, hogy a tulajdonában álló piac előtt gyűjtöttek aláírásokat az ellenzéki pártok az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért.

Decemberben, amikor az ellenzéki képviselők bementek a köztévé épületébe, hogy felolvastassák a tüntetők követeléseit, az MTVA végül az óbudai jegyzőhöz, Kiss Anitához fordult, aki birtokvédelmi határozatot adott ki, ezután a képviselőknek el kellett hagyniuk a székházat.

Ugyanezzel próbálkozott az újpesti önkormányzat is, hogy a városháza mellett található újpesti piac előtti téren aláírást gyűjtő MSZP-s, DK-s és momentumos aktivistákat elüldözze, írja a 24.hu. Beadták ők is a birtokvédelmi kérvényt az óbudai jegyzőhöz, de ő ez esetben elutasította az önkormányzati tulajdonú piac kérelmét, mivel szerinte ebben az ügyben a gyülekezési törvény értelmében csupán a rendőrség járhat el.

Újpest jegyzője azonban nem tétlenkedett, figyelmeztetésben részesítette az ellenzéki pártokat, és kilátásba helyezte, hogy akár kétmillió forintig terjedő bírságot is kiszabhat, ha folytatják az aláírásgyűjtést a piacnál.

hvg.hu