Készül a Nemzeti alaptanterv, a hazafiasítás nevében az első változatból kihúztak 200 oldalt

Készül a Nemzeti alaptanterv, a hazafiasítás nevében az első változatból kihúztak 200 oldalt

2019. július 10. - 13:29

 

Bódis József oktatásért felelős államtitkár az Inforádió vendége volt, ahol elárulta, hogy már célegyenesben van az új Nemzeti alaptanterv megalkotása, és nemsokára a kerettanterveket is kialakítják.

Takaró Mihály. Forrás: youtube.com

Sokat karcsúsítottak az eredeti elképzeléseken – árulta el a politikus –,az első, 530 oldalas változatból kihúztak 200-at, a dokumentum most 330 oldalnál jár. Az alap kezdettől fogva változatlan, de bekerültek a hazafias neveléssel kapcsolatos elemek is – fűzte hozzá. Bízik abban, hogy tudják tartani a céldátumot, vagyis bevezetik 2020-ban, de ez inkább az Orbán-kormányon múlik. Korábban 2019 szeptembere volt a bevezetés céldátuma, ám tavaly ősszel az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke, Pósán László elismerte, erre az időpontra biztosan nem lesz bevezethető állapotban az új Nat.

Ami a hazafiasítást illeti, egy hete derült ki, hogy az ezért felelős munkacsoportot az a Takaró Mihály irodalomtörténész vezeti, aki szerint Kertész Imre nem magyar, Spiró György nem ember, Petri György pedig a pokolra jutott, a Nyugat pedig csak „egy kis zsidó lapocska” volt, ezzel párhuzamosan viszont Wass Albert, Nyírő József és Tormay Cécile műveit propagálta. Mindez persze az Orbán-kormány alatt nem volt akadálya annak, hogy idén József Attila-díjat kapjon.

via 168ora.hu