A katázók nyugdíja miatt aggódik a NAV

A katázók nyugdíja miatt aggódik a NAV

2019. július 14. - 09:59

 

Úgy tűnik, már a NAV is  aggódik a katázók nyugdíja miatt, és a  magasabb, havi 75 ezer forintos adó megfizetését ajánlják – számol be róla a 24.hu. De – mint a könyvelőegyesület kiszúrta – hiba csúszott az érvelésükbe.

Napjainkban az egyéni vállalkozók körében a legnépszerűbb adózási forma a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), hiszen az alacsony összegű havi tételes adó kiváltja az egyéni vállalkozóknál felmerülő közterheket (személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, járulékok). Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a havi 50 ezer forint tételes adó megfizetése következtében a kisadózók alacsonyabb összegű ellátásokra számíthatnak, írta a NAV az adózóknak küldött levelében.

A tájékoztató levelek célja nem az, hogy a magasabb összegű kata révén növekedjen a költségvetés bevétele – hangsúlyozta az adóhivatal –, inkább igyekszik minden információt megadni a főállású kisadózó egyéni vállalkozóknak ahhoz, hogy eldönthessék, vállalják-e a magasabb összegű tételes adó megfizetését a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások (például a táppénz, nyugdíj) eléréséhez.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) nem osztja a NAV véleményét. Szerintük szó sincs a kata összege és a nyugdíj közti költségvetési összefüggésről! A nyugdíjak megállapítási, kifizetési rendszerét a parlamenti többséget birtokló politikai erő bármikor megváltoztathatja.

Ma már 350 ezren katáznak összesen, és mindössze 13 ezer katás fizeti a magasabb, 75 ezer forintos közterhet. A részletekről hiába kért a lap adatokat, így nem tudni, hogy a kampány hatására lettek-e többen, akik a havi 75 ezer forint adót fizetik.

via hvg.hu