Kásler: Fel kell készülni a többezres megbetegedések időszakára

Kásler: Fel kell készülni a többezres megbetegedések időszakára

2020. március 27. - 11:44

 

Szombattól kijárási korlátozás lép életbe az országban. Az operatív törzs péntek délelőtt tartotta újabb sajtótájékoztatóját, ezelőtt Kásler Miklós és Kovács Zoltán nyilatkozatot tett közzé.

Kovács Zoltán államtitkár szerint a kijárási korlátozások illeszkednek a napokban hozott intézkedések sorába. A küzdelemben elmondása szerint az egészségügyi dolgozók vannak a frontvonalban.

Kásler Miklós Emmi-miniszter ehhez hozzáfűzte, harmadik hete heroikus küzdelmet folytatnak az ápolók, orvosok. Szerinte a kormány időben, fontos döntéseket hozott, és a kórházak is felkészültek. A következő két-három hétben fel kell készíteni az egészségügyi rendszert a többezres megbetegedések időszakára — mondta. Most a legfontosabb, úgy látja, hogy kerüljük a csoportos találkozásokat, védjük az idősebb embereket. A beteg érdeke a legfőbb törvény, fűzte hozzá.

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatott az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte a magyar rendőrség állománya felkészült a rendeletek betartatására. Segítő, empatikus, lojális rendőri intézkedéseket ígért. A cél, hogy a vírus terjedését lassítsák. A rendőrök továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténok betartását, és aki megszegi ezeket, azokra büntetést szabnak ki. Több mint ötezer esetben rendeltek már el ilyet.

Negyvennégy esetben intézkedtek az üzletek korlátozott nyitva tartásának megsértése miatt, huszonöt személlyel szemben jártak el.

Müller Cecília tiszti főorvos kiemelte, az elmúlt 24 órában haláleset nem történt, és 34-re emelkedett a gyógyultak száma. Eddig 9275 laboratóriumi mintavétel történt. Rendkívüli intézkedésre volt szükség, hogy az Országgyűlés döntéséig fenntartsanak egyes intézkedéseket. Az országos tiszti főorvos megtiltotta külföldiek Magyarországba történő beutazását, leszámítva persze az áruszállítást. A külföldről hazatérő magyaroknak továbbra is egészségügyi vizsgálatnak kell alávetniük magukat.

Müller kérése, hogy az idősek ne hagyják el otthonaikat, vegyék igénybe családtagjaik segítségét. Kerüljük változatlanul a csoportosulást, tette hozzá. Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak továbbra is nyitva lesznek, az alapvető szükségletek kielégítésre kerülnek. A tiszti főorvos köszönetet mondott a művészeknek, az emberek otthon tartózkodását segítőknek. Fontos, hogy a kisgyerekeknek legyen elegendő mozgásterük, továbbra is le lehet vinni őket sétálni. Azt viszont nem ajánlja Müller, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán. 

Kérdések:

Védőfelszerelések eddig keletről jöttek, de a törzs nem adta fel annak a lehetőségét, hogy azok nyugatról is jöhetnek a jövőben.

Mennyi ideig elegendő orvosi oxigén van az országban? A törzs intézkedett arról, hogy honvédelmi irányító törzsek jelenjenek meg az orvosi oxigént előállítóknál, de az nem derült ki, hogy mennyi van ebből az országban.

Miért döntöttek a kijárási korlátozás mellett? A csoportosulásokat és a találkozásokat csökkenteni szeretnék.

Igazolásra van szükség? Nincs, anélkül is lehet munkába járni, nem kell ehhez külön dokumentum.

Aki nem a jogszabály szerinti lakóhelyén, a tartózkodási helyén, illetve a magánlakásán él jelenleg, tehát például olyan albérletben, ahová nincs bejelentve, annak a következő két hétre haza kell költöznie állandó lakcímére?  Müller Cecilia azt mondta, a korlátozás lényege az, hogy ne csoportosuljunk. Azt azonban önként meg lehet választani, hol szeretnénk tartózkodni.

Meghosszabbítható-e a korlátozás? Bármilyen intézkedés meghozható, ami a járvány terjedését lassítja. Ez a mostani korlátozás kéthetes, időszaka belátható. De elképzelhető, hogy további intézkedések fognak történni.

Mit tehet egy daganatos beteg, ha a koronavírusra hivatkozva halasztják a műtétét? Müller Cecília szerint nem halaszthatóak az olyan eljárások, amik tartós életromláshoz vezetnének.

Hol vannak azok a laborok az országban, ahol tesztelnek? Budapesten (a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Szent László kórház laborja és a Dél-pesti Centrumkórház), a 4 egyetemi labor (Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest) és egy győri labor.

Az operatív törzs működése nem kötött a különleges jogrendi időszakhoz, fűzte még hozzá Kiss Róbert rendőr alezredes.

(Forrás: magyarhang.org és hvg.hu)