Július elsejétől indul a családvédelmi program

Július elsejétől indul a családvédelmi program

2019. február 11. - 11:38

 

Miután Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében nagy vonalakban bemutatta a kormány új, hét pontos családvédelmi akciótervét, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn reggel  sajtótájékoztatót  tartott a témában – írja az index.hu.

Novák Katalin. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Eszerint:

  • A 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel és a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik. A program 2019. július 1-jétől nyílik meg, három évig lehet belépni. A 10 milliós szabad felhasználású hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019. július 1. után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év.
  • A négy- vagy többgyermekes anyák szja-kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul.
  • A nagyszülő gyednél fontos kikötés, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni.
  • A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul.