Jócskán megdrágultak egyes zöldségfajták

Jócskán megdrágultak egyes zöldségfajták

2020. március 25. - 15:32

 

A burgonya ára egy hét alatt megduplázódott.

Illusztráció: pixabay.com

A jelek szerint a koronavírus-járvány nemcsak a szájmaszkok, kézfertőtlenítők áraira hatott, de egyes zöldségfélékére is. A folyamatok egyes termékek árának emelkedését eredményezték a piacokon, de az áremelkedés nem volt általános. Az leginkább a tartósan elálló alapvető zöldségfajtákat érintette – írja az Mfor az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatbázisa alapján.

  • A piaci árinformációk napi adatai szerint a burgonya kilós ára a nagybani piacon február vége óta 150–160 forint volt egészen múlt hét csütörtökig. Március 19-én viszont hirtelen több mint a duplájára nőtt az ára, 335 forintra.
  • Ugyanilyen görbét ír le a sárgarépa ára is, hiszen a korábbi, heteken át tartó 150 forintos ár 300 forintra ugrott csütörtökön.
  • Drasztikus áremelkedést mutatott a petrezselyem egységára is. Az árinformációs rendszer adatai alapján március 19-ig a nagybani piacon jellemző kilónkénti 450 forintos ár 900 forintra emelkedett.

Mindez a fogyasztói piacokon is éreztette a hatását. Az adatbázis szerint a Fehérvári és Vámház körúti piacokon múlt héten az előző héthez képest a burgonya ára szignifikánsan megugrott. A Fehérvári úti piacon 25, a belvároshoz közeli helyen 12 százalékkal. A két piac jellemző zöldségárait nézve a sárgarépa szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett, egy hét alatt ugyanakkor a zeller, a fehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 százalék közötti mértékben emelkedett.

Váratlanul nőtt a tojás ára is a nagybani piacon. A korábbi 35 forintos darabár március 19-én már 40 forint volt.