A Jobbik szerint törvényt sértett az ÁSZ, mert túllépte a hatáskörét

A Jobbik szerint törvényt sértett az ÁSZ, mert túllépte a hatáskörét

2019. február 10. - 10:50

 

Közleményt adott ki a Jobbik, úgy vélik, az ÁSZ-nak benyújtott pénzügyi mellékletre „rá se hederítettek". Most újra nekifutnak – írja a hvg.hu.

megszűnés szélére került a Jobbik, miután az Állami Számvevőszék 136 milliós tiltott támogatást állapított meg a kampányköltések vizsgálatakor. Ezt az összeget a Jobbiknak vissza kell fizetnie – a költségvetési támogatást utaló Magyar Államkincstár (MÁK) nyújtja be a számlát –, és erre még kap egy ugyanekkora büntetést, amit a NAV hajt be.

A párt most közleményt adott ki, amelyben azt írják,

a 624 oldalnyi melléklettel alátámasztott észrevételében a Jobbik tételesen cáfolta a jelentéstervezetben megfogalmazott abszurd vádakat, többek között azt is, hogy a Posta és a NAV tiltott pártfinanszírozást nyújtott számára.

Ezt követően, január 31-én jelent meg az Állami Számvevőszék végleges jelentése, amelyből világossá vált, hogy a benyújtott mellékletekre rá se hederítettek. Ezt igazolta az is, hogy február 1-jén megdöbbenésünkre teljes egészében visszaküldték a benyújtott észrevételek mellékleteként csatolt teljes iratcsomagot, a kísérőlevélben arra hivatkozva, hogy a dokumentumok valódisága pedig nem igazolt" –írják.

A Jobbik hangsúlyozza: elutasítják az ÁSZ önkényes és törvénytelen jogalkalmazói gyakorlatát. „Az Állami Számvevőszékről szóló törvény semmilyen formában nem rendelkezik az iratvalódiság követelményeiről, igazolásának módjáról. Ha az ÁSZ-nak a becsatolt iratok valódiságát illetően kétsége merült fel, akkor azokat a helyszínen bármikor ellenőrizhette volna."

A párt ismételten eljuttatja „a törvénysértő módon visszaküldött 624 oldalnyi pénzügyi mellékletet az ÁSZ-nak, kérve annak az ellenőrzési iratokhoz való csatolását. „Az Állami Számvevőszéknek nincs joga a Jobbik érdemi védekezését alátámasztó iratokat az ellenőrzési dokumentációból önkényesen kirekeszteni. Az iratoknak az eljárásból való kizárásával ugyanis az ÁSZ az érdemi védekezés lehetőségét tagadta meg a legnagyobb ellenzéki párttól, és így állt módjában a Jobbikot újabb, gigantikus összegű, 270 millió forintos büntetéssel sújtani" – fogalmaztak a közleményben.

hvg.hu