A járvány miatt akár kétszázezer magyar is elveszítheti a munkáját

A járvány miatt akár kétszázezer magyar is elveszítheti a munkáját

2020. március 28. - 10:54

 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint korábban nem tapasztalt jelenség figyelhető meg a munkaerőpiacon a koronavírus okozta a válság miatt.

Illusztráció: piqsels.com

Rolek Ferenc a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy szinte azonnal megrohamozták a régóta betöltésre váró álláshelyeket olyan alkalmazottak is, akiknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk, de a foglalkoztatójuk átmenetileg nem tud munkát adni, így bért fizetni. Ők elsősorban abban érdekeltek, hogy jövedelemhez jussanak a járvány végéig vagy a munkahelyük újraindulásáig, amikor visszatérhetnek eredeti pozíciójukba.

Rolek Ferenc jelezte, egyelőre nem minden ágazatot ért el a járvány okozta krízis, sok területen még mindig jellemző a munkaerőhiány. Ráadásul többek között a szállítási és raktározási területen jelentősen megnőtt az új munkaerő iránti kereslet, mivel az online vásárlások meredek emelkedése ­miatt több emberre van szükség.

Az alelnök szerint sokan veszíthetik el a munkájukat:

Száz-, de akár kétszázezer ember veszítheti el állását rövid távon, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítunk, akár még az idén újra stabilizálódhat a munkaerőpiac.

Nagy a bizonytalanság, mivel senki sem tudja, meddig tart a jelenlegi helyzet, s azt követően a gazdaság milyen gyorsan jut túl a krízisen. Ha gyorsan visszaáll a stabilitás, akkor elérhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerinti négyszázalékos munkanélküliséggel záródjon az idei év – mondta Rolek.