Illegálisan plakátol a Fidesz?

Illegálisan plakátol a Fidesz?

2019. október 02. - 21:26

 

Az ország az önkormányzati kampány lázában él, ugyanakkor nagyon feltűnő, hogy a közterületeket teljesen leuralta az állampárt.

Fidesz-plakát egy lámpaoszlopon Balatonalmádiban. Fotó: Veszpresszó

A megyét járva nehéz nem észrevenni, hogy az ellenzéki jelölteknek nincsenek plakátjaik, nem mosolyognak az oszlopokról, óriásplakátokról vagy buszmegállókból ránk azok, akik nem a Fidesz-KDNP jelöltjei. Pénzhiány? Trehányság? Lustaság? Vagy mégis mi ennek az oka? Nem is gondolnánk, hogy egyik sem. Sőt, a válasz ennél sokkal egyszerűbb. A magyar törvények szerint (amelyeket kétharmados többséggel a Fidesz ír) ahhoz, hogy plakátot helyezhessenek ki a jelöltek, az adott felület tulajdonosának az engedélye kell. Az Indexen már olvashattunk arról, hogy Debrecenben engedély nélkül plakátol a saját törvényeit minden esetben betartó kormánypárt az ellenzéki polgármesterjelölt szerint, de arra, hogy Veszprém megyében mi a helyzet, egy érdekes Facebook-poszt kapcsán kaptunk választ. Baán Barnabás, aki Balatonalmádiban indul a Városunkért Közösen Egyesület színeiben (ez az egyesület Kepli Lajost támogatja, mint polgármesterjelöltet) és aki a Momentum megyei listáján is szerepel, arról ír, hogy törvénytisztelő állampolgárként ő megkérdezte a tulajdonost arról, mi a módja annak, hogy a Fideszhez hasonlóan az egyesület is el tudjon törvényesen helyezni plakátokat. Érdekes módon a tulajdonos a következőt válaszolta:  „egyedi választási plakátok vonatkozásában az oszlop tulajdonosokkal kötött szerződésünkre tekintettel, pártállástól függetlenül, egyetlen jelöltnek vagy jelölőszervezetnek sem áll módunkban oszlophasználati engedélyt adni”.

Tehát a helyzet ugyanaz, mint Debrecenben.  A tulajdonos azt állítja, hogy senkinek nem adott engedélyt, ami azt jelenti, hogy a kormánypártnak sem. A Veszpresszó értesülése szerint Veszprémben is bejelentést tett már az ellenzék ugyanilyen ügyben (hiszen a megyeszékhelyen is csak Porga Gyula fideszes plakátjait látjuk) a Helyi Választási Bizottsághoz (HVB), de a fideszesek dominálta testülettől azt a választ kapták, hogy nekik kell bizonyítani, hogy a Fidesz kapott elutasító levelet a tulajdonosoktól.

Azaz patthelyzet, hiszen az ellenzék megpróbál a törvényes keretek között mozogni, míg a Fidesz a saját törvényeit sem igyekszik maradéktalanul betartani. De ne legyenek illúzióink, mert ha, tegyük fel, megbírságolják a Fideszt, nincs kétség, hogy az állampárt az adófizetők zsebéből fizeti majd ki a bírságot.