Így parkoltok ti!

Így parkoltok ti!

2020. február 07. - 09:16

 

A fejétől bűzlik a hal, avagy miért szabálytalankodunk.

Látom a felháborodást a veszprémi propagandamédiában arról, hogy az emberek nem tudnak parkolni. Tény: nem tudnak. Mint kisgyerekes apuka, aki sokszor nem fér el a járdán a tilosban parkolók miatt, szintén szembesülök ezzel. Ahogy sok minden mással: a buszmegállókban dohányzókkal, a közterületen alkoholt fogyasztókkal, a blokkot nem adó zöldségessel, a zebránál nem lassító autósokkal, a mindenhol ködlámpát használókkal, és lista majdhogynem végtelen.

De vajon ezek a szabálysértések miért természetesek a polgároknak? Miért gondolják úgy, hogy ha előadás van a színházban, akkor széltében-hosszában elfoglalhatják az Iskola utcát úgy, hogy közben a Szeglethyben üres a parkolóház? A válasz roppant egyszerű. Az egyszerű polgár csak másolja azt a viselkedésmódot, amelyet megtapasztal. Azt, hogy az ország és a város vezetői büntetlenül csinálnak szinte mindent. Az ország első számú vezetője egy olyan ember, akinek nincs megtakarítása, és mégis rábízza a többség az ország vezetését. Nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy a vagyonbevallása hazugság, miközben hősünk dublőrje vezeti a Forbes éves listáját. Aztán ott a másik, aki annyi pénzt keresett 2019-ben, amennyit lehetetlen a bevallott számok alapján. S ott vannak a képviselők, akiknek már a saját törvényük szerint is börtönben a helyük, na de akkor ki biztosítja a gyűlölködéshez oly elengedhetetlen 2/3-ot? Kis városunkban a polgármester félrenéz, amikor röpke félmilliárddal megrövidítik a várost, ahelyett, hogy megtenné a büntetőfeljelentést, aztán van olyan, aki házat újíttat fel közpénzből, és van, akinek meg hirtelen százmilliós háza nő Budán. És folytathatnánk a csinovnyikokkal is, akik orvosi magánklinikát kapnak a Fideszhez való lojalitásért, vagy négyszázezres fizetést fals állás formájában, mint Fidelitas ifjúsági tanácsadó.

Szóval az egyszerű polgár úgy gondolja, ha fent szabad, és a kutyát sem érdekli, akkor a saját szemétdombján neki is szabad. Bemegy az egyirányúba, mert arra rövidebb, elfoglalja a kocsijával az egész járdát, mert miért ne, eldobja a csikket, mert itt ő a király.

A veszprémi propagandamédia újdonsült főszerkesztője pedig azzal bizonyíthatná lokálpatriotizmusát és szakmaiságát, ha az így parkoltok ti helyett megírja az így loptok ti cikket is. Addig az egész csak hangulatkeltés.