Így látja a helyzetet egy vidéki baleseti sebész

Így látja a helyzetet egy vidéki baleseti sebész

2019. október 01. - 12:56

 

Mint arról beszámoltunk: júniusban a traumatológusok őszig adtak időt a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását, mert a beavatkozások jó részénél a díjak nem fedezik a műtétek valós költségeit. A múlt héten aztán ultimátumot adtak, és hatvannyolc baleseti sebész helyezte kilátásba rendkívüli felmondását október 1-jével, ha a kormány nem teljesíti a korábbi ígéreteit. Ennek ellenére a Magyar Traumatológusok Társasága (MTT) pénteki közgyűlésén engedett a kérésnek, és adott még egy hónap türelmi időt a kormánynak., az önkormányzati választások utánra halasztották akciójukat. Nem minden baleseti sebész értett azonban egyet ezzel, az alábbiakban dr. Balatincz Péter ajkai traumatológus főorvos nyílt levelét olvashatják, amelyet dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő és elemző osztott meg a Facebook-oldalán.

A kép illusztráció. Forrás: pixabay.com

Így látja a helyzetet egy vidéki baleseti sebész.

„Nyílt levél a Magyar Traumatológus Társaság közgyűlése után

A júniusi rendkívüli közgyűlés után, ahol megfogalmaztuk céljainkat, annak érdékében, hogy javuljon a hazai traumatológia helyzete és útjára bocsátottuk a tárgyalóküldöttséget azzal, hogy a szeptemberi rendes közgyűlésen döntünk arról, hogy az elért eredmények után hogyan lépünk, izgatottan vártam, vártuk, mi is fog történni.

Vártuk, vártam volna azért, hogy a nyáron lezajlott egyeztetések, egyezségek eredményeiről a tagok felé, de legalábbis az osztályvezetők felé előzetesen valamiféle tájékoztatást adtok. Arról végképp nem volt szó, hogy véglegesen meg is állapodtok, a mai napig nem tudjuk, miről. Csak valamiféle homályos 'finanszírozásemelés'-szerű dolog lebeg a semmiben. Arról volt szó, hogy az ajánlatot a közgyűlés elé terjesztitek, ami majd dönt.

De legyen, Ti, a küldöttség letárgyaltátok, megegyeztetek, kompromisszumokkal ugyan, mint hírlik, elfogadtátok. Arról, hogy ugyan mik is ezek a kompromisszumok, sem tudunk semmit itt 'vidéken'. Lépjünk át ezen is. Megegyeztetek, hogy szeptember 1-jével életbe fog lépni. Nem történt meg. Nem mondták, nem mondtátok, miért nem, de ez már elég kellett volna legyen a Közgyűlésnek, hogy most Mi lépjünk, de Ti egy esdeklő államtitkár kérésére – az önkormányzati választások közelségére 'tekintettel' – adtatok egy hónapot még. Miért?

Hangoztattátok, hogy politikamentesen, csak a szakmáért tárgyalunk, és pont ezzel a lépéssel hoztátok be Ti a politikát. Vajon mi köze a trauma HBCs finanszírozásnak, ahhoz, hogy Ököritófülpös lakosai kit választanak meg polgármesternek? Az a helyi lakosok, a helyi pártok, szervezetek dolga, evvel az EMMI-nek semmi dolga nincs. Választások eredménye működését nem is befolyásolja. Vagy mi is álljunk le a rosszul finanszírozott halasztható műtétekkel, csak mert közeleg a polgármester-választás, és minket az jobban érdekel?

Mitől féltetek? Hogy az ellenzék majd ezzel kampányol? Mit gondoltok, ha szeptember 1-jével emelték volna, ahogy ígérték, nem ezt harsogná a Fidesz egyfolytában? Dehogynem. Ezt ők is elszalasztották. A politika csinált volna politikát, nem Trauma Társaság.

Nem először történik ez a tagsággal, tudjátok, ugye? 2006-ban a győri közgyűlés lett arcon csapva, akkor háromhavi plusz júdáspénzért. Nehezen felejtem. Aztán tizenhárom évig csend volt. Tizenhárom év!
Az egy hónap így is másfél lesz, mert, ha jól értem, november 1-jéig kaptak haladékot. Csak nehogy akkor a halottak napjára tekintettel kérjenek még egy hónapot, mert utána a karácsony meg újév fog közelegni. Tavasszal meg már a részben Magyarországon tartandó futball-Eb és a tokiói olimpa lesz a hivatkozási alap!

Dr. Balatincz Péter
traumatológus főorvos"