Hódmezővásárhelyi szemétlufi – amikor a puska ismét fordítva sül el

Hódmezővásárhelyi szemétlufi – amikor a puska ismét fordítva sül el

2019. augusztus 14. - 06:12

 

Hódmezővásárhelyen minden, fideszes oldalról a köztudatba bedobott ügy régi fideszes szabálytalanságokra derít fényt. A legismertebb talán Nagy Ernő lányának lakásügye, amelynek nyomán fény derült a fideszes lakásmutyira, ebben az ügyben már több feljelentés is született. És most itt van a szemétügy.

Két fideszes képviselő az egyik helyi internetes portálon robbantotta a bombát: Márki-Zay Péter polgármester szerintük nem tájékoztatta Hódmezővásárhely lakosságát arról, hogy a város melletti hulladéklerakóba 12 ezer  tonna hulladék jön Olaszországból, amelynek a fele szennyvíziszap.

A történetbe beszállt a Fideszhez köthető Szeretem Vásárhelyt Egyesület elnöke, Walterné Böngyik Terézia is, aki azt állította, hogy a hulladék veszélyes, a káros anyagokat az eső bemoshatja a talajba, a szél pedig behozhatja a mikroszemcséket a városba, így mindenképpen egészségkárosító hatása van a külföldi szemétnek.

Grezsa István – aki jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért, valamint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, illetve Hódmezővásárhelyen az 5-ös számú választókörzet Fidesz–KDNP-s képviselője – nemrégiben bejelentette, hogy önálló, független jelöltként indul az őszi választásokon a polgármesteri székért. Azzal kampányol, hogy ha megválasztják, megszünteti a szemét importját.

A hulladéklerakó – ahová a szemét érkezne – 1994 óta működik, és azóta becslések szerint 1,3 millió tonna hulladék került itt deponálásra.

A lerakót az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. működteti, amelynek a helyi önkormányzat kisebbségi tulajdonosa, a maga nem egészen 40%-os tulajdonrészével.  A helyi leányvállalat egyébként a spanyol FCC csoport része, amely a világ egyik vezető vállalata a környezetvédelmi szolgáltatások területén, 2018-ban a nettó árbevétele 5,989 millió euró volt, ennek 45%-a a nemzetközi üzleti életből, főként Európából és Afrikából származott.  Az FCC Environment CEE a kelet-közép-európai környezetvédelmi tevékenységet takarja, amelyet Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Bulgáriában és természetesen Magyarországon folytatnak. Magyarországon Debrecenben, Szegeden, Gyálon és Hódmezővásárhelyen vannak jelen.

Az önkormányzatot két szakember képviseli az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. felé: ifj. Rapcsák András és dr. Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke.

A cég tájékoztatta az önkormányzatot az import szemétről, márciusi keltezésű levelükben azt írják: „bizonytalanná vált a cég gazdaságos működése”, ezért másfél éves egyeztetés és engedélyeztetési procedúra után „megtalálták” az olasz céget. Levelükben kiemelik, hogy minden érintett ország környezetvédelmi hatósága megadta a szükséges engedélyeket a HAK 19 12 12 és a HAK 19 02 03 kódjelű hulladék behozatalára (ezek közül egyik sem szennyvíziszap vagy veszélyes hulladék), valamint a polgármestert arról is tájékoztatják, hogy a továbbiakban a Vásárhelyen keletkezett hulladék elhelyezését ez nem befolyásolja.

Márki-Zay Péter polgármester nyilvános tere a városban – ellentétben a fideszes nyilvános terekkel –  hihetetlenül szűk. Kimerül a legnagyobb közösségi portálon működtetett hivatalos oldalában, egy helyi internetes rádióban és egy makói portálon való megjelenésben.

Éppen ezért a Facebookon élő videóban beszélgetett Reith Imrével, aki az említett vásárhelyi hulladéklerakó és -feldolgozó létrehozásában, felépítésében és működtetésében vett részt igazgatóként éveken keresztül. A szakember elmondta, hogy az érkező hulladék nem veszélyes, a helyi hulladékdeponáló minden szabványnak megfelel, ami a hulladék szakszerű feldolgozásához szükséges. Nem fordulhat elő, hogy talajvízbe, talajba szivárogjon bármi, illetve a levegőbe sem juthatnak káros anyagok.


Illusztráció: pixabay.com

Vagyis nagyon gyorsan kiderült, hogy az érkező hulladék nem veszélyes, a deponálása szakszerűen történik. És az is kiderült, hogy a hulladék érkezésére éppen a fideszes kormány adta ki az engedélyt.

Maradnak azonban kérdések, amelyekkel Márki-Zay Péterhez fordultunk:

– Van-e az önkormányzatnak kompetenciája beleszólni egy olyan cég működésébe (kivel tárgyal, kivel köt szerződést stb.), amelyben kisebbségi résztulajdonos?

– Nem, nincs ilyen kompetenciája. Az önkormányzatot a vállalat közgyűlésein ifj. Rapcsák András és Kovács Pál képviseli, tehát ők tudtak erről a hulladékbehozatalról és az egyéb tervekről. Mindketten politikától függetlenül szolgálják a várost évtizedek óta, lelkiismeretesen együttműködve a város jelenlegi, korrupcióellenes vezetésével is. A cég valóban küldött hivatalos tájékoztatást az önkormányzatnak, amely azért nem jutott el hozzám, mert Kovács Pálnak lett kiszignálva, hozzá került. A polgármesternek címzett levelek az illetékes szakterületre kerülnek, engem csak akkor tájékoztatnak, ha az adott ügy szempontjából ez szükséges. Jelen esetben a tájékoztató levélben az állításokkal ellentétben sem veszélyes hulladékról, sem szennyvíziszapról nincs szó. Ez egy álhír, amelyet egyértelműen politikai hangulatkeltésre használtak fel. Az érkező hulladék mennyisége, ami 6 ezer tonna, a hulladéklerakóban lerakott 1,3 millió tonna hulladékhoz képest elenyésző, és ráadásul a szakemberek szerint ipari hulladék, száraz anyaggal, amely nem folyik, nem veszélyes. A kormány évente 150 ezer tonna ilyen típusú hulladék lerakására adott engedélyt ezen a telephelyen. Nem látok ebben semmilyen veszélyes folyamatot. Az egyetlen különbség az eddigi gyakorlattal szemben az, hogy most a hulladék egy része külföldről érkezik – hangsúlyozom, a kormány engedélyével. A polgármesternek ehhez semmi köze. De a külföldről érkező hulladék országos probléma, például Szlovénia teljes szennyvíziszap-hulladéka, de Szerbiából, Horvátországból is Magyarországra érkezik, Székesfehérvárra, Egerszalókra, Pápa mellé. Magyarország az EU második legnagyobb szennyvíziszap-importőre. Ez valóban felháborító. A kormány ugyan nem vonta vissza az engedélyeket, de azt ígérik, hogy ezután már nem adnak ki újabbakat, tehát a fideszes kormány belátta, hogy az éveken át tartó gyakorlat végtelenül helytelen és népszerűtlen. Az, hogy a meglévő engedélyeket nem vonják vissza, azt jelenti, hogy 5 hónapig még mindig érkezik szennyvíziszap Magyarországra. Minden hódmezővásárhelyit megnyugtatok azonban, hogy nem Hódmezővásárhelyre.

Ami a Hódmezővásárhelyre érkező szemetet illeti, ez éppen olyan, mint amit Vásárhelyről vagy a környező településekről, Makóról, Szentesről, Orosházáról, Szegedről hoznak. Arról tájékoztattak, hogy ugyanilyen típusú hulladékot hoznak külföldről is, de ez a polgármester hatáskörén kívül van. Az engedélyeket a Pest Megyei Kormányhivatal, illetve a Juhász Tünde és Holubán Csilla által vezetett szegedi kormányhivatal állította ki.  A polgármester ezt sem engedélyezni nem tudja, sem leállítani.

Ami végtelenül felháborít, hogy bár Walterné Böngyik Terézia, Cseri Tamás és Benkő Zsolt részéről érthető a politikai szándék, de Grezsa István, mint önálló jelölt azt állította, hogy ő nem fog negatív kampányba beszállni, ehhez képest ő is szennyvíziszapról beszélt. Amiről itt Hódmezővásárhelyen szó sincs. Veszélyes hulladékról is beszéltek, de erről szó sem volt soha. Csak politikai hisztériát keltettek, lejáratás céljával, színtiszta hazugságokkal.

– A hulladékfeldolgozó cég anyagi helyzetének labilitására tett utalást abban a bizonyos márciusi levélben.

– Az önkormányzat minden vásárhelyi cégnek segít, amiben tud. Nem mellékes, hogy ez a cég igen komoly adót fizet be évente, ezen kívül a nyereségéből csak a tavalyi évben mintegy 100 millió forint jött a városhoz. Hogy érzékeltessem, mennyit jelent ez az összeg a városnak: tavaly megújítottuk a Garai utcát, a Fáncsi utcát és az Arany János utcát, azok új aszfaltburkolatot kaptak 30 millió forintért. A cégtől érkező pénzből 9–10 utcát meg lehetne újítani évente, tehát felelőtlenség lenne hagyni ezt  a céget csődbe menni, ami amúgy a korábbi városvezetésnél tendencia volt. Annál is inkább, mivel a külföldről importált szemét ügye az ő idejükben indult, hiszen a márciusi levélben arról tájékoztatnak, hogy másfél éve, 2017-ben kezdték el a tárgyalásokat az olasz féllel. Ez a lerakó 20 éve regionális lerakóként működik, jelenleg is minden szükséges engedéllyel rendelkezik, amit, biztos vagyok benne, hogy kellő körültekintéssel adtak meg az erre hivatott hatóságok. Az import szemét ügyében tehát nincs miért aggódnia a hódmezővásárhelyieknek.

– Ha már belemélyedtünk a szemétügybe, túl az import szeméten, mégiscsak találunk aggódnivalót Hódmezővásárhelyen. Az elmúlt városvezetés ideje alatt több nagy épületet is lebontottak, amelyek abban az időszakban épültek, amikor az azbeszt elfogadott szigetelőanyagnak számított. Például a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola épületének elbontása során nem tudni, mi történt az azbesztet tartalmazó hulladékkal. Egészen biztosan nem a vásárhelyi hulladéklerakóba került, az pedig elképzelhetetlen, hogy sokkal magasabb költségen más lerakóba szállították volna.

– Ez valóban visszatérő elem a Fidesz-stratégiában.  Megszokott, hogy megvádolják valamivel a jelenlegi városvezetést, majd rövid idő alatt kiderül, hogy adott témakörben éppen ők követtek el jelentős visszaéléseket. Ilyen például a migránsügy is. Hogyan tudna például Soros György akár egyetlen migránst is becsempészni Magyarországra a hatóságok akarata ellenére? Természetesen nem tud. Engem is azzal vádoltak, hogy migránspárti vagyok, akármennyit tiltakoztam is a Fidesz által betelepített migránsok, bűnözők, betelepített korrupt politikusok ellen. Ezt egy harmadik, teljesen ártatlan félre fogni végtelenül aljas és hazug kommunikáció, sajnos a Fidesz ezzel gátlástalanul él. A több tízezer migráns, akiknek most munkásszállókat építenek, mind a Fidesz-kormány engedélyével és asszisztenciájával jön be Magyarországra. Legközelebb azzal fognak támadni engem, hogy 200 vietnami vendégmunkás jön Hódmezővásárhelyre például, amiről tudok ugyan, de semmi közöm nincsen hozzá. Ez ugyanaz, mint a szeméttörténet. Most kezdjek el kiabálni, hogy ne engedjük a Fidesznek, hogy 200 vietnami embert idehozzon? Vagy különben nem a Fidesz lesz a felelős a migránsok betelepítéséért, hanem én, mert nem szóltam róla? Mindent megtettem eddig is a bűnözők betelepítése ellen, és a vásárhelyieket meg fogjuk védeni a mérgező anyagoktól is, amelyek a híresztelések ellenére nem érkeznek Hódmezővásárhelyre. A Nagy Ernő lányának adott lakás ügyében is bebizonyosodott, hogy a Fidesz adta neki. Az összes többi korrupciós ügyben, amely a Fideszhez visszavezethető, kizárólag a saját, eddig eltitkolt károkozásukat próbálják rám fogni.

Az épületek elbontásakor keletkezett azbeszttartalmú törmeléket valóban szerződéssel igazolhatóan, szabályosan, ártalmatlanításra alkalmas deponálóban kellett volna lerakni, de az önkormányzatnál semmilyen erre vonatkozó dokumentumot nem találtunk. Ez aggályos, mert a vásárhelyi hulladéklerakóba – ahol ártalmatlanítani tudták volna ezt az azbeszttartalmú hulladékot – nem érkezett ilyesmi, a legközelebbi legális lerakóhely Galgamácsán van, de óriási költség lett volna ezt a törmeléket több száz kilométeren keresztül utaztatni. A városban pletyka szinten szó van róla, hogy a város környékén illegálisan rakták ezt le. Felszólítottuk a bontást végző cégeket, hogy pótolják a hulladék szabályos elszállításáról és deponálásáról szóló igazolást. Ha kiderül, hogy az aggodalmunk jogos, akkor mindent meg     kell tennünk, hogy egy sok évvel ezelőtti szabálytalanság ne mérgezhesse tovább a vásárhelyieket. Tulajdonképpen még jó is, hogy ez kiderült, mert így a végére tudunk járni.

– Hogyan kerülhetett két fideszes képviselőhöz az az információ, hogy olasz szemét jön Hódmezővásárhelyre?

– Elképzelhetőnek tartom, hogy a cégtől, akár egy ott dolgozótól, vagy annak ellenére, hogy a levél nem jutott el hozzám, de a kabinetirodán megfordult, illetve ifj. Rapcsák Andrásnál is járt. Ezzel nem azt mondom, hogy ők szaladtak a Fideszhez, csak azt mondom, hogy sokan tudtak erről. Az információ a kormányhivatalban is ott volt, hiszen ők adták ki az engedélyt, szóval azt sem tartom kizártnak, hogy éppen Juhász Tündének a környezetéből szivárgott ki az információ. Ezt lehet találgatni, de azt gondolom ezzel nem fogunk előrelépni. Ami látszik, hogy itt megint egy aljas politikai támadásnak vagyunk a tanúi.

– Amikor ön polgármester lett, sokan azt várták, hogy az önkormányzatban „nagytakarítás” lesz, vagyis minden Fideszhez hűséges embert lecserél. Ön ezt nem tette meg. Megbánta ezt a döntést?

– Sokan kritizáltak amiatt, hogy ezt nem tettem meg, ugyanakkor azt hiszem, éppen ennyien fel lettek volna háborodva, ha megteszem, úgy, ahogy például Lázár Jánosék tették Makón, amikor a Fidesz leváltotta a korábbi baloldali városvezetést, és rengeteg embert elküldtek a hivatalból. Azt gondolom, ez semmiképpen nem követendő minta. Mi ennek az ellenkezőjét szenvedtük el Hódmezővásárhelyen, ugyanis nagyon sok szakembert és vezetőt elvittek az április 8-i fideszes kormányra jutás és Lázár János miniszteri leváltása közötti időszakban. Több mint 20 szakembert vittek el, a teljes informatikai osztályt, a jogi irodának jó része és a vezetők jó része is elment. Akkor még a nagyon sok folyamatban lévő beruházást felügyelő, a közbeszerzéseket intéző műszaki iroda, az úgynevezett városfejlesztési iroda munkatársai itt maradtak, de az elmúlt 4 hónapban innen is elment hirtelen 4 szakember, a vezetőjük pedig Lázár János tanácsadójaként folytatta. Úgy látom, hogy a város számára ezt az ellehetetlenítési módszert választották, hogy elviszik a szakembereket. Ezeknek az embereknek nagy része a kormányhivatalhoz vagy más fideszes önkormányzathoz került, tehát látszik, hogy ezek az emberek nem innen mentek el, hanem valahová vitték őket. Ha valakinek szándéka lett volna felmondani itt, az megtehette volna április 8. előtt is vagy május 10. után is. Vannak olyanok is, akik bejelentették távozási szándékukat, ám Lázár János miniszterségének megszűnésével nem kaptak már munkát a kormányhivatalban, ezért maradtak. Én remélem, hogy nálunk mindenki jól érzi magát, itt nem ér senkit hátrányos megkülönböztetés, olyannyira nem, hogy például Cseri Tamás fideszes képviselő – aki a leghangosabban szokott fellépni a városházán lévő „terror” ellen – felesége itt dolgozik a városházán, és míg a fideszes időszakban soha nem léptették elő, most nálunk csoportvezető lett.

– Ha két képviselőhöz eljut egy ilyen, akár aggodalmakat is kelthető hír, sokkal elegánsabban is lehetett volna ezt kezelni. Például élnek a jogukkal és testületi ülést hívnak össze.

– Ha nem politikai botrányt akarnának kelteni, akkor eleve nem hazugságokkal támadtak volna, és például ha Grezsa István kormánybiztost ennyire zavarja a szennyvíziszap Magyarországra történő behozatala, elég lenne, ha a saját főnökével beszélne. Én azt látom, hogy itt arról van szó, hogy a saját maguk által behozott szennyvíziszapot próbálják valaki másra kenni.

---

Hódmezővásárhelyen amúgy az elmúlt másfél évben bizonyíthatóan a Fidesz volt a legtöbb szemetet gyártó párt, ugyanis rengeteg plakátot ragasztottak villanypóznákra és házfalakra, valamint  fél éven át heti 2–3, olykor 4 rágalmazó szórólapot juttattak el minden postaládába. A szórólapokon többnyire Márki-Zay Pétert próbálták lejáratni, de olykor a polgármester barátai vagy támogatói is célkeresztbe kerültek. Hódmezővásárhelyen hozzávetőlegesen 20 ezer postaláda található.

Csirák Dalma