Hirdetés

Hatvanmillió európai munkahelyet veszélyeztet a Covid-járvány

Hatvanmillió európai munkahelyet veszélyeztet a Covid-járvány

2020. június 11. - 11:55

 

Súlyosan érintette az Európai Unió gazdaságát a koronavírus-járvány az Intrum reprezentatív, fogyasztói fizetési jelentése alapján, és a válaszadók többsége nem is számít idén javulásra. A magyarok pénzügyi jóléte a felmérés szerint az európai átlagnál nagyobb mértékben csökkent, ennek ellenére az optimistábbak között vagyunk.

Illusztráció: pixabay.com

Hirdetés

Az európai fogyasztók mintegy felének csökkent a jövedelme a koronavírus-járvány hatására – derült ki az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből (ECPR). A 24 európai országban, 4800 ember megkérdezésével készült felmérés során a kutatók azt vizsgálták, milyen hatással volt a járvány a fogyasztók személyes pénzügyi biztonságára, és arra is rákérdeztek, hogy számítanak-e a közeljövőben javulásra.

Az európai átlagnál optimistábbak a magyarok

A felmérés szerint a Covid–19 által előidézett válság akár 59 millió munkahelyet is veszélybe sodorhatott Európában: minden negyedik válaszadó mondta azt, hogy a válság érintette a munkaviszonyát. Különösen a fiatalokat és a kisgyermekes családokat sújtotta a hirtelen gazdasági visszaesés: a szülők 63 százaléka, a 37 év alattiak 67 százaléka számolt be a jövedelme csökkenéséről.

A fogyasztói várakozások alapján beigazolódhat az IMF jóslata, a Nemzetközi Valutaalap a visszaesés nyomán elhúzódó válságra számít: az európai fogyasztók többsége azt válaszolta, hogy nem számít az anyagi helyzete javulására a következő 6 hónapban.

A magyar válaszadók az európai átlagnál optimistábbak, Észtország után itt számítanak a legtöbben, 33 százaléknyian gyors kilábalásra, szemben a 23 százalékos európai átlaggal. A válaszaik alapján messze az olaszok a leginkább borúlátók: csak 8 százalékuk véli úgy, hogy javulhat a pénzügyi helyzetük az év végéig. Ezzel szemben Észtországban 55 százalék válaszolta azt, hogy 6 hónap múlva valószínűleg jobban állnak majd anyagilag – ez az egyetlen európai ország, ahol az optimisták vannak többségben.

„A felmérés alapján nem azokban az országokban a legrosszabbak a fogyasztói várakozások, ahol a leginkább csökkentek a bevételek” – mondta Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója. „Ehelyett inkább azokban az országokban számítanak további romlásra vagy lassú talpra állásra, ahol a járvány súlyosabb egészségügyi vészhelyzetet eredményezett: például Franciaországban, Németországban és Olaszországban. Európa középső és keleti részén, például Ausztriában, Csehországban Magyarországon és Romániában ezzel szemben kisebb volt a megbetegedések és halálozások aránya, mint a nyugati államokban – itt összességében bizakodóbbak a megkérdezettek.”

Látványos a turizmust ért csapás

A számok alapján a járvány gazdasági hatásait általában kevésbé érezte meg a fejlettebb országok lakossága, míg a kelet- és dél-európai gazdaságokban a visszaesés erősebben érinti az emberek személyes pénzügyeit. „Ez nem feltétlenül azonos azonban az egyes országok régiói közötti különbségekkel. A magyarországi régiós felmérések szerint a válságot éppen a legfejlettebb nyugati és központi régiók lakossága érezte meg leginkább” – emlékeztetett Deszpot Károly az Intrum és a GKI hazai regionális fizetőképességi felmérésére, az IRFI-re.

Európai szinten is jól látszik viszont a turizmus visszaesésének hatása: az idegenforgalomtól leginkább függő Görögországban érezték meg az emberek legerősebben a válságot, és nem sokkal jobb a helyzet a hasonlóan erősen a turizmusra is támaszkodó Olaszországban és Spanyolországban sem. A legkisebb mértékben az északi jóléti államok, Dánia, Norvégia és Svédország lakossága érzi a visszaesést.

Magyarországon a válaszadók 59 százaléka számolt be az anyagi helyzete romlásáról, ez alapján a magyar fogyasztók pénzügyi helyzete az európai átlagnál (48 százalék) nagyobb mértékben romlott az elmúlt hónapban. Emellett Magyarországon az európai átlagnál jóval kevesebb ember állította azt (21 százalék), hogy a válság pozitív hatással volt pénzügyi kiadásaira, és kevesebbet költ a mindennapi cikkekre. Ez részben azt is jelenti, hogy a belső fogyasztás kevésbé esett vissza más államokhoz képest, de azt is, hogy erősebben érezzük az élelmiszerárak növekedését.

Deszpot Károly szerint Magyarországon elsősorban a megtakarítások visszaesése okozhat gondot. „Magyarországon az egyik legnagyobb arányban számoltak be arról a válaszadók, hogy a Covid–19 miatt jelentősen kevesebb pénzt tudnak megtakarítani, mint azelőtt. Ez azért is adhat okot az aggodalomra, mert európai viszonylatban az elmúlt néhány év erős gazdasági növekedése ellenére is igen alacsonyak a lakossági megtakarítások Magyarországon.” Deszpot szerint ezért a közeljövőben a súlyosabb válság elkerülése érdekében kulcskérdés lesz a pénzügyi tudatosság. „A magyar lakosságnak most a korábbiaknál is nagyobb mértékben kell figyelni például a háztartási költségvetés készítésekor, a beszerzések vagy a hitel választása során.”

-----

Az Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésről

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését (ECPR  European Consumer Payment Report). A reprezentatív felmérés független adatfelvételen alapul, a lekérdezés online formában történik. A legfrissebb kutatás 2018 őszén készült, melyben 24 európai országból 24 398 európai – köztük 1004 magyar – állampolgár vett részt. A kutatásról további információ az alábbi linken érhető el: https://www.intrum.hu/szolgaltatasaink-cegeknek/kutatasok-tanulmanyok/european-consumer-payment-report/.

Az Intrumról

Az Intrum az iparág vezető követeléskezelési szolgáltatásokat nyújtó vállalata, mely Európa 24 országában van jelen. Az Intrum vállalatok fellendülését segíti azzal, hogy támogatja ügyfeleit, és olyan megoldásokat kínál, amelyek igénybevételével mérhetően javul ügyfeleinek cash-flow-ja és hosszú távú jövedelmezősége. A társaság küldetésének fontos része annak biztosítása, hogy az egyének és a vállalatok megkapják az adósságmentességhez szükséges támogatást. Az Intrum több mint 9000 elkötelezett és empatikus szakembert foglalkoztat, akik Európa-szerte mintegy 80 000 céget szolgálnak ki. A vállalat proforma árbevétele 2018-ban elérte a 13,4 milliárd svéd koronát. Az Intrum központja Stockholmban, Svédországban található, és az Intrum részvényeit a Nasdaq Stockholm tőzsdén jegyzik. Tovább információkért látogasson el a www.intrum.com weboldalra.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

 


 
Hirdetés

Friss hozzászólások