Háromszázezerrel nőtt a párt nélküliek száma

Háromszázezerrel nőtt a párt nélküliek száma

2019. július 19. - 16:27

 

Körülbelül 300 ezerrel bővült a párt nélküliek csoportja az EP-választások óta – ismertette a ZRI Závecz Research Intézet közvélemény-kutatását a 24.hu.

A felmérés szerint a Fidesz júniusban a teljes népességen belül az idei csúcsértékén, 34 százalékon állt, most 32 százalékos a tábora. Továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, a múlt hónapban 11 százalék támogatta, ezúttal 10 százalék. A Jobbik tartja a 6 százalékot.

Júniusban az MSZP és a Momentum is ezen a szinten állt, most 5-5 százalékosak. Az LMP-nek és a Mi Hazánk Mozgalomnak 2-2 százaléka volt és maradt a teljes népességen belül, de e hónapban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is felsorakozott melléjük, a Párbeszéd 1 százalékos. A párt nélküliek aránya 30-ról 34 százalékra nőtt.

Ha a biztos párválasztókat nézzük, a Fidesz 51 százalékot ért el, a Demokratikus Koalíció 17 százalékos. Az aktív szavazók csoportjában szoros versenyt fut a Jobbik, a Momentum és az MSZP – előbbinek 8, utóbbiaknak 7 százalékos a támogatottsága.

Ebben a körben a Mi Hazánk Mozgalomnak 3, az LMP-nek és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2-2 százaléka van, a Párbeszéd 1 százalékos.

A közvélemény-kutatás szerint július első felében már csökkent az EP-választás körüli politikai aktivitás. A legérdekesebb változás, hogy a május végi EP-választáson a Momentum egyértelműen megelőzte az MSZP–Párbeszédet és a Jobbikot, ebben a hónapban viszont nagyjából egyforma a támogatottságuk.

via hvg.hu