Folytatja a bíróság a Czeglédy Csaba elleni eljárást

Folytatja a bíróság a Czeglédy Csaba elleni eljárást

2019. július 30. - 12:11

 

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványának helyt adva a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárás folytatásáról döntött a Szegedi Ítélőtábla – tájékoztatta az ügyészség helyettes szóvivője kedden a távirati irodát.

Forrás: Facebook / Czeglédy Csaba

Serfőző Katalin elmondta, a táblabíróság mindenben osztotta az ügyészség álláspontját, és a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárás folytatására utasította a Szegedi Törvényszéket.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó állítólagos bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben.

Czeglédy Csaba a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, ezért – a választási eredmény jogerőssé válásáig – mentelmi jog illette meg. A politikus mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság május 9-én megszüntette az ellene indult büntetőeljárást. A döntés ellen a főügyészség fellebbezést jelentett be, amelyet a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség annak indokaival egyezően fenntartott és a Szegedi Ítélőtáblától az eljárás folytatását kérte.

A Human Operator Zrt. ügyében készült vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

 A Szegedi Törvényszék május 16-án – egy eljárásjogi okok miatt elkülönítve tárgyalt ügyben – már jogerős ítéletet hozott egy közvetve a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működő makói iskolaszövetkezet vezetője ellen. A férfit két év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság.

A törvényszéken az ügy előkészítő ülése június 20-án kezdődött el. A bíróság négy vádlottról hozott – hármuk esetében jogerős – ítéletet. A Human Operator Zrt. egy munkatársát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. A nőt a bíróság három év három hónap börtönbüntetéssel sújtotta, kimondva, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra. Három egykori iskolaszövetkezeti vezető esetében is ítélet született, őket másfél és három év közötti börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság, egyiküket kizárva a feltételes szabadság lehetőségéből.

Frissítés:

„A szokásnak megfelelően magam is csak a sajtóból értesültem az ítélőtábla döntéséről, így a bíróság jogi indokait nem ismerem. Arra rettentően kíváncsi lennék, akkor is így döntött volna-e a bíróság, ha most ősszel nem lennének önkormányzati választások. Sajnos egyre inkább kötéltáncot járnak, hogy megpróbáljanak a törvényességnek és a hatalomnak is megfelelni" – reagált a hvg.hu-nak az új fejleményre Czeglédy Csaba.

A baloldali politikus-jogász továbbra is kitart amellett, hogy az eljárás folytatásának  az elrendelése törvénybe ütközik, hiszen ezért is utasította el a Szegedi Törvényszék korábban az ügyészség indítványát, amit az ítélőtábla most mégis áttolt.

„Ezért a Kúria előtt támadom meg az ítélőtábla döntését. A jogi probléma lényege, hogy az eljárás lefolytatása nem egyenlő az eljárás folytatásával, továbbá nem nyújtott be ellenem vádiratot az ügyészség újból az ellenem folyó eljárás megszüntetését követően" – magyarázta. „Viszont tény: mind magamat, mind társaimat hatékonyabban tudom majd védeni ebben a koncepciós eljárásban, ha magam is ott leszek a tárgyalóteremben" – tette hozzá.