Fokozatosan enyhül a korlátozás Veszprémben

Fokozatosan enyhül a korlátozás Veszprémben

2020. május 01. - 07:05

 

A május elsejei hosszú hétvégére (május 1–3.) még fenntartják a korlátozásokat Veszprémben, azzal a módosítással, hogy a járványügyi szabályok betartásával látogathatók a közparkok áthaladás, séta és sportolás céljából – közölte Porga Gyula polgármester.

Forrás: Facebook/Porga Gyula

Porga Gyula a következőket írta a Facebook-oldalán csütörtök este:

„Tisztelt Veszprémiek!

A Kormány döntése értelmében május 4., hétfőtől új szakaszba lép a koronavírus elleni védekezés, enyhülnek a kijárási korlátozás szabályai a vidéki városokban, fokozatosan, de szigorú szabályok mentén újraindul a gazdaság és az élet.

Üdvözlöm a Kormány döntését, de fontos, hogy továbbra is lassítsuk a járvány terjedését, ezért a közösségi terek újranyitását fokozatosan kezdi meg Veszprém is. A május elsejei hosszú hétvégére (május 1–3.) azonban még fenntartjuk a korábbi döntéseket, azzal a módosítással, hogy a járványügyi szabályok betartásával látogathatók a közparkok áthaladás, séta és sportolás céljából.

Továbbra is arra kérek mindenkit, hogy az egészségünk megóvása, a biztonságunk legyen az elsődleges feladat!

Ennek érdekében:

– Továbbra is határozatlan időre zárva tartanak a kulturális és sportlétesítmények, a városi uszoda és az állatkert.

– Továbbra is tilos a játszóterek, köztéri sportparkok és padok használata!

– A fokozatos újranyitásról a kormányrendelet pontos ismeretében dönt majd az önkormányzat.

– Továbbra is zárva tartanak a népszerű kirándulóhelyek, de áthaladás és séta céljából, a járványügyi szabályok betartásával látogathatók a közparkok.

– Múlt hétvége óta Veszprémben a Vásárcsarnok területén és a helyi közösségi közlekedésben, a V-Busz járatain is kötelező a maszk, vagy a száj és az orr eltakarására alkalmas textil viselése. Üdvözlöm a kormány döntését, hogy ezt kiterjeszti az üzletekre is.

– A hétfőn kezdődő írásbeli érettségi vizsgák biztonságos lebonyolítása érdekében az iskolákat szájmaszkokkal és fertőtlenítőszerekkel láttuk el, valamint a V-Busz speciális menetrendet készített a vizsgázók számára, akik ingyenes használhatják a városi tömegközlekedést a vizsgák idejére.

– Az Önkormányzat továbbra is biztosítja a napközbeni felügyeletet az azt igénylő bölcsődéseknek és óvodásoknak.

– Továbbra is ingyenes a városban a parkolás.

– Dohányboltban – az ott foglalkoztatottak kivételével – egyszerre csak egy személy tartózkodhat vásárlás céljából, a termék átvétele és a vételár megfizetése időtartamára.

– Dohányboltok és elvitelre árusító vendéglátó helyiségek és minden üzlethelyiség előtti várakozás csak az egyesével és egymástól legalább 2 méter távolság megtartásával lehetséges.

– Állandó szabály, hogy kerüljük a csoportos tevékenységeket és a zsúfolt helyeket!

– Legalább 1,5 méter távolságot tartsunk a más háztartásban élőktől!

– Az üzletek – beleértve az újranyitó üzleteket is – tulajdonosait, üzemeltetőit arra kérem, hogy figyeljenek rá, hogy az üzletben ne alakuljon ki tömeg, minden körülmények között biztosítsák, hogy a másik embertől való távolság lehetőség szerint minimum 1,5 méteres legyen. Javaslom, hogy fertőtlenítsenek gyakran, a dolgozók viseljenek szájmaszkot, kesztyűt és a vásárlók számára javasolt magatartási szabályokról az üzlet bejáratánál tájékoztassák a vásárlókat.

A szabályozások betartása mindannyiunk érdeke, csak ezek betartásával lassíthatjuk le a járvány terjedését és a megbetegedés kockázatát!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!" – olvasható a polgármester közleményében.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.