A fideszesek fele helyeselné, ha nem az Orbán-kormány osztaná szét az EU-s pénzt

A fideszesek fele helyeselné, ha nem az Orbán-kormány osztaná szét az EU-s pénzt

2019. május 14. - 08:38

 

Egészségügyre és oktatásra költené az EU-s támogatásokat a magyarok többsége. Ez derült ki a Medián felméréséből, amelynek legérdekesebb eredménye: a fideszes szavazók fele helyeselné, ha nem a magyar kormány, hanem egy EU-s intézmény osztaná szét ezeket a támogatásokat – írja az Index.

Illusztráció: maxpixel.net

Az idei EP-választási kampány slágertémái a migránsozás és a patkányozás voltak, de azért ezúttal is időnként felmerült, hogy az Európai Unióból érkező pénzt hogyan kellene, lehetne elkölteni. A Medián március végén-április elején készített egy kutatást a témában a Momentum megbízásából arról, hogy mire költenék a magyarok az EU-támogatásokat, illetve hogy kinek kellene felügyelnie a pénzek szétosztását.

Az Indexhez is eljutott a kutatás eredménye, amelyból kiderül, hogy a Momentum nem véleltlenül tette a fő kampányüzenetévé, hogy csak kórházra, iskolára és munkahelyekre költse Magyarország az EU-pénzeket. A magyarok ugyanis az egészségügyre és az oktatásra költenének. 

A Momentum nyilván a saját üzenetéről tette fel a kérdést, és az eredményekből látszik, hogy az ellenzéki szavazók nagyobb arányban is támogatják ezt az elgondolást (a Momentum és a Jobbik szavazóinak 85%-a, a DK-sok 82%-a, az MSZP-sek 76%-a helyesli). A bizonytalanok 73 százalékának a tetszését is elnyerte az ötlet.

Érdekesség, hogy a Fidesz szavazói körében is többséget kapott az elképzelés: 61% helyeselné, ha csak ezekre menne az EU-s pénz (37% a nem helyeslők aránya).

Még érdekesebb válaszok születtek arra a kérdésre, hogy helyeselnék-e a szavazók, hogy "a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem egy független európai intézmény ossza ki és felügyelje." Ez is momentumos javaslat volt.

A kutatás szerint a teljes népesség 65%-a ezzel egyetért, 30% van ellene, 6% nem tudja. Érdemes pártonként megnézni, ki ért egyet azzal, hogy ne legyen Orbán Viktornak beleszólásba az uniós pénzosztásba:

  • Momentum: 94% helyesli
  • LMP: 92%
  • DK: 90%
  • MSZP: 78%
  • Jobbik: 73%
  • Nincs pártja: 63%
  • Fidesz: 50% helyesli.

(További részleteket itt olvashatnak.)