Hirdetés

A fideszes városvezetéssel sem egyeztettek a veszprémi gyorsbörtön megépítéséről

A fideszes városvezetéssel sem egyeztettek a veszprémi gyorsbörtön megépítéséről

2020. május 26. - 14:12

 

Pintér Sándor megígérte, egyeztetnek az önkormányzatokkal a konténerbörtönök építéséről, Veszprémben mégsem került rá sor. A BVOP úgy emlékszik, tájékoztatta az önkormányzatot, a veszprémi főépítészt viszont senki nem kereste. A fideszes polgármester szerint nem is volt szükség egyeztetésre, mert kiemelt országos beruházásról van szó, írja a narancs.hu.

A kép illusztráció. Forrás: piqsels.com

Hirdetés

A börtönökben uralkodó állapotok miatt indított és megnyert több ezer kártérítési per idén lépéskényszerbe hozta a kormányt. Március elején rendeletben határozott arról, hogy a zsúfoltság csökkentése érdekében tíz településen – köztük Veszprémben – új börtönöket épít. Szeptemberig 1700 férőhelyet akar létrehozni, hogy biztosítsa az egy fogvatartott számára előírt 4 négyzetméternyi helyet. A kormány a „gyorsbörtönökben" látja a megoldást; ezek nem téglából, betonból készülnek, hanem konténerekből állnak össze. A kiskunhalasi börtön február végi ünnepélyes átadásán Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, öt új intézet építésének előkészületei után a települések önkormányzataival folynak az egyeztetések a további börtönépítésekről.

Veszprém kádártai külvárosában, a 82-es főút mellett már építik a 330 férőhelyes gyorsbörtönt a 2003-ban átadott, az utolsó, még hagyományos módon épített 200 férőhelyes börtönépület mellett. 

A  Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közlése szerint a börtön építéséről tájékoztatták a veszprémi önkormányzatot: Veszprém fideszes polgármestere, Porga Gyula ugyanakkor a narancs.hu kérdésére nem számolt be a BVOP-val történt kommunikációról: „Nem történt egyeztetés a Főépítészi Csoporttal, de erre nem is volt szükség, mert a 34/2020. (III. 5.) Kormányrendelet 2. és 3. §-a alapján kiemelt beruházásnak minősül a börtön bővítése. Ezekkel a beruházásokkal összefüggésben el lehet térni a helyi építési szabályzat jelenlegi beépítési paramétereitől és településképi véleményezési eljárást (tervtanácsi véleményezést) sem kell lefolytatni. Ennek megfelelően – kiemelt országos beruházásként – nem érinti a bővítés közvetlenül sem a hivatali, sem az önkormányzati jóváhagyást."

Hogy a BVOP részéről nem történt értesítés, azt a veszprémi főépítész is megerősítette városrész DK-s önkormányzati képviselőjének. „Horváth Gábor válaszában azt írta, a börtönberuházásról Veszprém város főépítészeként semmilyen tudomása nincs, azzal kapcsolatban nem kereste meg senki" – idézte a narancs.hu-nak Katanics Sándor a főépítészt, aki így azt sem tudta megmondani, a börtöntelek mely részére helyezik el a konténer épületrészeket, és az milyen módon látható a 82-es út felől. Katanics  Sándor számára elfogadhatatlan, hogy a veszprémi önkormányzat megkerülésével zajlik a börtönbővítés, az eljárást a rendkívüli jogrend elrendeléséhez hasonlította. „Mivel a börtönépítésekre vonatkozó kormányrendelet március 5-én jelent meg, nem túlzás azt állítani, hogy már a vírusveszély hivatalos életbe léptetése előtt is élt a rendkívüli jogrend, hiszen nem érdekelte a kormányt sem a tervtanács, sem a főépítész, sem a rendezési tervben leírtak és az önkormányzati testület álláspontja sem. Enyhén szólva is aggályos a demokratikus működési rend felszámolása ebben az esetben is" – összegezte véleményét a narancs.hu-nak.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.

 

 


 
Hirdetés

Friss hozzászólások