A Fidesz sorsáról is egyeztethet ma Brüsszelben Orbán

A Fidesz sorsáról is egyeztethet ma Brüsszelben Orbán

2020. február 03. - 08:59

 

A hétfői gyorsviziten ugyanakkor mégis inkább az unió hétéves keretköltsége lehet a legforróbb téma.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Brüsszelbe érkezik hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az uniós csúcsintézmények vezetőivel, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács első emberével egyeztessen, írja a kormányközeli Magyar Nemzet.

A lap kérdésére az Európai Bizottság azt közölte, hogy a magyar kormányfő számos, az EU-t érintő kihívásról tárgyal majd von der Leyennel, és noha a témák között hivatalosan nem szerepel, az MN szerint „borítékolható", hogy a felek a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatát is érintik. A gyorsvizit legfontosabb ügye ugyanakkor az unió hétéves keretköltségvetése lehet.

Orbán Viktor a napokban vett részt a Kohézió barátai elnevezésű 16 tagú csoport egyeztetésén, ahol arról beszélt, hogy „egyelőre igen messze vannak az álláspontok a keretköltségvetésről". A miniszterelnök szerint a „viták elején vagyunk", illetve azt is hozzátette, hogy „olyan büdzsére lenne szükség, amely a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja a tagállamoknak, továbbá ösztönözni kell azokat a tagországokat, amelyek készen állnak az adók csökkentésére".

A kormányfő beszélt arról is, hogy az elmúlt években az európai gazdaságpolitikát Brüsszelben szerinte elrontották, és ennek hamarosan látni fogjuk a nyilvánvaló következményeit. „A britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet", fogalmazott Orbán Viktor.

Magyar Nemzet megjegyzi, hogy az EPP szintén ma ül össze, de úgy tudni, Orbán nem találkozik a pártcsalád elnökével, Donald Tuskkal. A kormányfő később Rómába indul, ahol először Giuseppe Conte kormányfővel, később pedig a jobboldali olasz pártok vezetőivel egyeztet. Néhány nap múlva pedig Angela Merkel német kancellárhoz és Annegret Kramp-Karrenbauerhez, a kereszténydemokrata CDU elnökéhez utazik Berlinbe.

via hvg.hu