A fiatal Kövér Lászlónak még egészen más véleménye volt az abortuszról

A fiatal Kövér Lászlónak még egészen más véleménye volt az abortuszról

2019. szeptember 07. - 10:18

 

„Az abortuszvitát kormányzati útra terelni meggyőződésünk szerint ugyanolyan hiba lenne, mint az állami iskolákban a hitoktatást kormányintézkedéssel bevezetni” – mondta harminc évvel ezelőtt.

Kövér László házelnök a III. budapesti demográfiai csúcson dörgedelmes beszédet tartott a halál kultúrájáról, amelynek meglátása szerint az egyik legsarkalatosabb kérdése az abortusz. Kövér ennek megfelelően hosszan beszélt az államszocialista időkben végrehajtott abortuszokról, ami szerinte önmagában is indokolta a Fidesz jelen családpolitikáját.

Az Index egyik olvasója találta meg azt az 1990-ben készült interjút, amelyből kiderül, hogy Kövér Lászlónak nem mindig volt ilyen keményvonalas véleménye az abortuszról.

Kövér 31 éves parlamenti képviselő volt, amikor a Reform magazinban 1990. július 13-án megjelent vele, valamint Orbán Viktorral és Deutsch Tamással egy interjú.

Orbán Viktor például azt mondta, hogy „akik a jelenlegi évi kilencvenezres abortuszszámot ilyen [törvényi] eszközökkel akarják két-háromezerre leszorítani, nem emberek, szörnyetegek”. Kövér pedig arról beszélt, hogy a lányok, asszonyok „nem hobbiból járnak abortuszra”. Majd hozzátette:

„A normális kormányzati megközelítés így nem jogi, hanem szociális, népjóléti oldalról lenne kívánatos. Persze jogszabályokat hozni majdhogynem ingyen is lehet, míg a kérdés reális megközelítéséhez koncepció és pénz is kellene. Az abortuszvitát kormányzati útra terelni meggyőződésünk szerint ugyanolyan hiba lenne, mint az állami iskolákban a hitoktatást kományintézkedéssel bevezetni. S nem csupán azért, mert szociális vonatkozásai miatt a lakosságot még megosztottabbá tenné, hanem azért is, mert erős indulatokat korbácsolna fel.”

via hvg.hu