Feljelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Feljelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

2019. január 17. - 16:21

 

A Momentum szerint kiderülhetne, hogy betartották a törvényeket, ha a számvevőszék hajlandó lenne lefolytatni egy valós vizsgálatot.

Illusztráció: MTI / Balogh Zoltán

Költségvetési csalás gyanújával feljelentette az Állami Számvevőszék a Párbeszédet és a Momentumot – közölte a hvg.hu-val az ÁSZ kommunikációs osztályának vezetője, Horváth Bálint. Szerintük a két párt késve, illetve egyáltalán nem adott le számlákat a kampányköltések igazolására.

A Momentum még szerdán közölte, hogy a számvevőszék állításaival szemben júniusban publikálták a törvényben előírt beszámolójukat, ami a július 30-i Magyar Közlönyben is megjelent, kampányköltéseiket pedig valós számlák és bizonylatok igazolják. Minden közpénzt a kampányfinanszírozási törvény alapján költöttek el, és ez az ÁSZ számára is kiderülhetne, ha hajlandók lennének lefolytatni egy valós vizsgálatot – írta a párt.

Csütörtökön egyébként Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője sajtótájékoztatót tartott, itt a 444 beszámolója szerint kiderült: amikor a számvevőszék tavaly nyár végén bekérte az elszámolási papírokat, a megkeresést a Momentum régi székhelyére küldték. A párt azt állítja, amikor októberben megtudták, hogy létezik ez a probléma, elszámolásukat személyesen, levélben és e-mailben is elküldték az ÁSZ-nak, csakhogy a hivatal tartja magát ahhoz, hogy a dokumentumokat a nyáron rendelkezésre álló öt nap alatt kellett volna elküldeni.

Hajnal sajtótájékoztatóján egyébként az ÁSZ-szóvivő Horváth Bálint is megjelent, elismételte a hivatal álláspontját, és egy pendrive-on jogtárat adott át a Momentum szóvivőjének.

24.hu