Felfüggesztette a DK támogatását a számvevőszék

Felfüggesztette a DK támogatását a számvevőszék

2020. május 21. - 11:43

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és azt dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón.

Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017–2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva a 24.hu beszámolója szerint azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Hangsúlyozta, a számvevőszék tájékoztatta a DK elnökét, milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását, amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

A Demokratikus Koalíció 2017-ben 132 millió, 2018-ban pedig 367,7 millió forint költségvetési támogatásban részesült. Holman felidézte: a DK gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik, a 2018-as választási kampányra járó támogatást sem szabályszerűen használta fel, ezzel a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette.

Gyurcsány Ferenc pártja korábban azt közölte, a számvevőszék olyan papírok eredeti példányait követeli tőlük, amelyek megsemmisültek a DK irodájának másfél évvel ezelőtti leégésekor, a másolatok ugyanakkor többnyire ott vannak az ÁSZ-nál. Közérdekű adatigényléssel is próbálták meg-, illetve visszaszerezni azokat a számlamásolatokat, amelyeket a 2018-as kampány költéseinek ellenőrzésére leadtak, a számvevőszék azonban azt válaszolta, azok nem pótolják az eredeti iratokat, bizonylatokat. Az ügyben az ellenzéki párt így pert kezdeményezett.

Az ÁSZ főtitkára jelezte továbbá, hogy a felszámolás alatt lévő Együtt – A Korszakváltók Pártja 2017–2018-ban nem teljesítette a párttörvényben előírt elszámolási kötelezettségét. Az egykor Bajnai Gordon, majd Szigetvári Viktor és Juhász Péter vezette párt azután szűnt meg, hogy a 2018-as parlamenti választáson 1 százalékot sem ért el, így vezetőinek 150 millió forint kampánytámogatást is vissza kellett fizetniük, amit adományokból oldottak meg.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.