Hirdetés

Érvénytelen a népszavazás, nem sikerült megakadályozni a révfülöpi kikötőépítést

Érvénytelen a népszavazás, nem sikerült megakadályozni a révfülöpi kikötőépítést

2019. augusztus 12. - 07:59

 

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a helyi népszavazás Révfülöpön a kikötőépítésről. Az önkormányzat olyan, 133 férőhelyes kikötő megépítésére kapott engedélyt, amelyikből télre sem kell kivenni a hajókat, folyamatos vízforgatással akadályoznák meg, hogy befagyjon a Balaton. A tervet Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, Révfülöp díszpolgára is ellenezte, többedmagával levelet küldött a környezetvédelmi hatóságnak kifogásairól.

Forrás: wikipédia

Hirdetés

A helyiek végül elérték, hogy az ügyben népszavazás döntsön, noha Kondor Géza független polgármester igyekezett ezt megakadályozni: előterjesztésére a képviselő-testület módosította a helyi rendeletet, és 10-ről 25 százalékra emelte a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választók arányát. Ez azonban még nem okozott akadályt a kezdeményezőknek.

Az eredményességhez szükséges, 50 százalékot meghaladó részvételi arányt viszont már nem sikerült elérni a vasárnapi népszavazáson.

Az 1166 szavazásra jogosult közül 361-en szavaztak érvényesen, ez alig több mint 30 százalékos arány.

Bár a szavazók közül csak minden tizedik támogatta a kikötőépítést, összesen 39-en, 322-en pedig ellenezték, az eredmény így nem kötelezi az önkormányzatot.

A meglehetős részletességgel megfogalmazott kérdés egyébként így szólt:

Akarja-e Ön, hogy Révfülöp vízparti központjában a móló és a futballpálya közötti öblöt az eddigi funkciója helyett teljes területén 133 db vitorlás hajó téli-nyári vízen tárolására alkalmas vitorlásbkikötővé alakítsák át, ehhez a vízbe ív alakú, az ívével a nagymólón is túlnyúló, 180 m hosszúságú, betonoszlopokkal és szádfalakkal megtámasztott, 16 000 m2 terméskövet tartalmazó kőgátat építsenek, a vízfelületre 600 m2 felületen úszópontonokat telepítsenek, a téli vízbefagyás ellen a hajókat szivattyús vízcirkuláló csővezetékkel vegyék körül, a parton különböző kikötőszolgáló létesítményeket, köztük a Nádas borozó mellé mobil hajókiemelő darut telepítsenek, a füves partot a hajók oda- és elszállítására, ki-be emelésére használják, és kizárólag a vitorláskikötőt használóknak 101 db-os autóparkolót létesítsenek?"

via 24.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások