Erre szavaztatok

Erre szavaztatok

2019. március 14. - 15:09

 

Közel egy év telt el a tavaly áprilisi választások óta, de úgy tűnik, nem jött el a várva várt Kánaán. Na jó, megvédtek minket a nem létező migránsoktól, ígértek fűt, fát, modern várost és magyar falut, de valahogy mindig csak az ígéret szintjén maradtak.

Tavaly a kampányban megígérték a királyszentistváni hulladéklerakó bezárását is, de azóta is bűzölög

Az elmúlt szűk egy évben folyamatosan jöttek a hírek arról, mennyire meglepődtek az emberek bizonyos kormányzati döntéseken, amelyek felettébb sértették az adott települések lakóit. Mostanában Zánkán gyűjtenek aláírást arról, hogy ne zavarják szét az egész középiskolát egyik napról a másikra csak azért, mert a régi tábor óriási érték lesz majd valamelyik állami pénzlenyúlós projektben. Tavaly Zánka lakosságának fele a Fidesz jelöltjére adta le a szavazatát, azaz akár mondhatnánk azt is, hogy erre szavaztak.

Királyszentistvánon újra aktív a lakosság, mivel kiderült, hogy bár tavaly a kampányban többször is megígérték nekik a hulladéklerakó bezárását, a bűz továbbra is érezhető a környező településeken, és az is napvilágot látott azóta, hogy nem fogják bezárni. Az érintett települések (Királyszentistván, Litér, Vilonya, Balatonfűzfő) többsége a kormánypárti jelöltet favorizálta a választáson. Hittek a Fidesz helyi hangzatos ígéreteinek. Most szívnak. Füstöt és szagot. Mert nem a hulladéklerakó bűzét lehet ezekben a falvakban érezni, hanem a Fideszét és egy rothadó rendszerét, amelyet a lakosok vígan életben tartanak.

Számos kistelepülésen okozott problémát az év végén, hogy bezárják a takarékszövetkezeteket, megszűnnek az ATM-automaták, és szinte elvágják őket a külvilágtól. Erről nyilatkozott decemberben Jánoshida és más falu polgármestere az ellenzéki médiának. Jánoshidán hitelesebbnek tűnt a szavazóknak Pócs János migránsokkal való riogatása, mint a saját polgármesterük, akit simán leszavaztak a kormánypárt ellenében.

Több tucat települést érint az év elején bejelentett vasútvonal-racionalizálás, azaz bezárás.  Ha megnézzük a listát, azt látjuk, hogy a felsorolt települések mindegyikén kormánypárti győzelem született. Ezzel még azt a mítoszt is eloszlathatjuk, hogy a Fidesz azokat a településeket bünteti, amelyek nem rá szavaztak.

A példákat lehetne folytatni, mindenki hozzáírhatná a környezetében tapasztalt problémákat, csak nem érdemes. Késő bánat… Most újra választások jönnek. Folyamatosan olvashatjuk az olyan szalagcímeket, hogy „elkészülhet, megépülhet, felújíthatják, megörvendeztethetik, kivitelezhetik” stb. Ugye, milyen ismerős? Feltételes módban bárki bármit meg tud ígérni. Csak jó lenne már egyszer számon is kérni a hatalom be nem tartott ígéreteit.