Előrehozta tisztújító kongresszusát a Jobbik, Jakab Péter mégis indul az elnöki posztért

Előrehozta tisztújító kongresszusát a Jobbik, Jakab Péter mégis indul az elnöki posztért

2020. január 04. - 13:33

 

Az ellenzéki párt országos elnöksége támogatta azt a tervezett alapszabály-módosítást is, hogy a következő elnökség mandátuma a kétéves időtartam helyett 2022. június 30-ig tartson.

Jakab Péter felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI / Ilyés Tibor

A Jobbik január 25-én tartja tisztújító kongresszusát – derül ki a párt közleményéből. 

Mint írják, a Jobbik országos választmányának küldöttei egyhangú döntéssel felkérték a párt országos elnökségét, hogy a novemberben elhalasztott tisztújító kongresszust a tervezett májusi időponthoz képest korábbra hívja össze, amit a Jobbik országos elnöksége meg is tett.

„A választmányi ülésen Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ismét megerősítette azt a szándékát, hogy a tisztújításon elindul a párt elnöki pozíciójáért, és a kongresszusra bízza, hogy az szabadon megválassza a párt elnökségét“ – teszik hozzá.

A közlemény szerint az országos választmány döntő többséggel támogatta azt a tervezett alapszabály-módosítást is, hogy a következő elnökség mandátuma a kétéves időtartam helyett 2022. június 30-ig tartson.

A Jobbik még október végén közölte, hogy jövő tavaszra halasztja tisztújító kongresszusát. Akkor azt tudatták, hogy a párt országos választmányi ülésén a küldöttek nem támogatták az újonnan megválasztandó elnökség mandátumának meghosszabbítását két és fél évre. A hosszabbítást Jakab kérte, ehhez az alapszabály-módosításhoz kötötte a jelöltség elvállalását, így visszalépett az elnökjelöltségtől. Jakab akkor annyival kommentálta a döntést a Facebookon: „elfogadom a Jobbik országos választmányának döntését, nem leszek a párt elnöke”.

via nepszava.hu