Elmeszelte a Fideszt a választási bizottság

Elmeszelte a Fideszt a választási bizottság

2019. május 13. - 17:47

 

Törvényt sértett a Fidesz–KDNP azzal, hogy május 7-én a Csongrád Megyei Kormányhivatalban tartott kampányrendezvényt Szijjártó Péter részvételével – állapította meg a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság.

Illusztráció: fidesz.hu

A Momentum jelezte, hogy feljelentést tesz a rendezvény miatt, amelyet a fideszes médiaholdinghoz tartozó Szegedma programjaként hirdettek meg, Az európai parlamenti választások tétje címmel. A gond a helyszínnel volt: a választási törvény szerint ugyanis állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben választási kampánytevékenységet folytatni, választási gyűlést tartani tilos.

A választási bizottsághoz benyújtott kifogásban Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény meghívójában a Fidesz helyi szervezetének e-mail címére kérték előre elküldeni az érdeklődők kérdéseit. A kormányhivatal bejárata előtt a Fidesz standot is állított, amelyet nem tudtak kikerülni azok, akik ügyet intézni mentek.

A választási bizottság jelezte, hogy a jogszabály minden olyan tevékenységet kampánytevékenységnek nyilvánít, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására. A meghívóból és egyéb sajtóforrásokból egyértelműen megállapítható, hogy ez a rendezvény alkalmas volt erre. Pénzbírságot arra hivatkozva nem szabtak ki, hogy a Fidesz–KDNP-vel szemben hasonló jogsértést még nem állapítottak meg, de a további jogsértéstől eltiltották a kormánypártokat.

Az épület előtti pultozás miatt emelt kifogást elutasították, arra hivatkozva, hogy a választási törvény kifejezetten az épületen belüli cselekményekre vonatkozik.

via 24.hu