Elmarad idén a Sziget, a Volt Fesztivál és a Balaton Sound, de Utcazene még lehet

Elmarad idén a Sziget, a Volt Fesztivál és a Balaton Sound, de Utcazene még lehet

2020. április 30. - 15:42

 

Idén sem a Szigetet, sem a Telekom Volt Fesztivált, sem pedig Balaton Soundot nem tartják meg. A szervezők a kormány csütörtöki döntése, a koronavírus-járvány nyomán határoztak így, mivel augusztus 15. előtt biztos, hogy nem lehet ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket tartani. A VeszprémFest helyzete még bizonytalan, a Veszprémi Utcazene Fesztivált viszont augusztus végén talán megtarthatják.

Forrás: wikipédia

A Sziget fesztivál 1994 óta tartó történetében először fordul elő, hogy nem rendezik meg. A kormány csütörtökön jelentette be, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozást augusztus 15-ig meghosszabbítja. „A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat, ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált" – idézte a Sziget főszervezőjét az MTI-hez eljuttatott közlemény.     

Kádár Tamás szerint most mindenekelőtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot. „Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe" – tette hozzá a főszervező.  Megjegyezte, hogy bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról, és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.  „Most az az elsődleges, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Egyelőre türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék" – közölte Kádár Tamás.

Elmarad a Balaton Sound és a Volt Fesztivál is, valamint  a Bánkitó Fesztivál is.

Nem rendezik meg a tervezett időpontban a VeszprémFestet sem. Mészáros Zoltán, a fesztivál igazgatója ezt írta a Facebook-oldalán: „Kedves Barátaim! A mai kormányzati bejelentés alapján sajnos egyértelmû, hogy július 14–18. között nem lesz VeszprémFest. Jelenleg a fellépôinkkel tárgyalunk a hogyan továbbról, és vizsgáljuk a lehetôségeinket. Mindenkitôl megértést és türelmet szeretnék kérni, szeretnénk mielôbb, akár már a jövô hét második felében tájékoztatást adni a továbbiakról, mind a megvásárolt jegyek, mind az esetleges késôbbi idôpont és a fellépôink ügyében. Szomorúsággal és barátsággal üdvözlök mindenkit!"

„Minden szomorú hír mellé dukál egy vidám is, s mivel a rosszat mindenki tudja, ezért mi a jót szállítjuk. Még él a remény: Veszprémi Utcazene Fesztivál, 2020. augusztus 26–27–28–29." – írták a rendezvény közösségi oldalán a kormány bejelentését követően. A veszprémi fesztivált eredetileg július közepén tartották volna meg, de ha addig nem változik a helyzet, talán augusztus végén mégis megrendezhető.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.