El kell szakadni a hálózattól!

El kell szakadni a hálózattól!

2019. május 01. - 12:32

 

A minap Mellár Tamás volt az, aki behajított egy követ a mocsárba. Jól tette. Na persze kapott is érte hideget-meleget. Pedig ha igazán változtatni akarunk a dolgok folyásán, az egyedüli jó megoldásnak az tűnik, amit Mellár Tamás hirdetett meg Pécsen: hogy a rendszeren kívül kell valamit kezdeni  

De mi is ez a mocsár?

Az évtizedek óta létező politikai, hatalmi és személyi összefonódások masszív hálózata, amelytől – a hangzatos szólamok ellenére – az elmúlt évtizedekben egyetlen politikai erő sem volt képes – sőt, nem is igazán akart – elszakadni. Mert ez a tuti, mert ez a legkevésbé bizonytalan megoldás a túlélésre, egyeseknek a kitörésre. A szomorú az, hogy bár ennek a hálózatnak a termékei a választók jelentős tömegei számára is ismertek, még mindig sokan hisznek abban, hogy a hagyományos választási (és kiválasztási) technikákkal ez a rendszer leváltható. Nem, így soha nem lesz az. A változás alapfeltétele, hogy el kell szakadni attól a hálózattól, amely:

Intézményesítette a korrupciót Magyarországon.

Amely már a harmadik 2/3-ot biztosítja az egyik politikai erőnek.

Amely könnyedén meg tudta akadályozni 2018-ban egy technikai koalíció létrejöttét, illetőleg a koordinált jelöltállítást az „ellenzéki” oldalon.

Amely miatt nincs valódi ellenzék ebben az országban.

A hálózat tökéletesen működik, ezt bizonyítják azok a mostanában elég sűrűn lelepleződő gazdasági és személyi összefonódások, amelyeket oknyomozók – és jól felfogott politikai érdekből maga a Fidesz – hoznak nyilvánosságra vagy szivárogtatnak ki: parkolási botrány, egyéb közbeszerzési összefonódások, Puch, Leisztinger, Molnár, parlamenti háttéralkuk és még sorolhatánk. Ezekre nem szabadna legyinteni, nem lehet állandóan azzal védeni őket, hogy akik őket támadják, azok az ellenzéki jelöltek esélyeit csökkentik. Milyen ellenzékét? – kérdezik egyre többen és teljesen jogosan. Az utolsó esélyét tavaly áprilisban szalasztotta el ez a politikai garnitúra (félreértés ne essék, nem csak az LMP), hogy megpróbáljon kitörni a hálózatból. Akik ezért a bukásért felelősek voltak, azoknak a szájából hiteltelenül cseng az a szó, hogy „összefogás”, amelynek a hangoztatása számukra politikai termékké vált. Új és tiszta emberek kellenek a politikába, akiket nem tud berántani vagy nem tud kiiktatni a hálózat. Mert minden ígéretes kezdeményezéssel ez történt az elmúlt évtizedekben. Kegyetlenül nehéz lesz kitörni a mocsárból, de annak bizonyosan nem járható útja az a politikai háttéralkukkal lemutyizott ellenzéki szövetség, amelyre nagyon jó példa Pécs vagy éppen a főváros. A sors fura fintora, hogy néhány önkormányzati pozícióért ennek az a Momentum is részese lett, amelyik annak idején éppen az elmúlt 30 év politikai játszmáinak a meghaladásáról papolt.

Új és tiszta emberek kellenek: lehetőséget kell adni olyan civil személyeknek, akiket még nem tudott megfertőzni a hálózat,

akik a maguk területén esetleg már bizonyítottak, s akik nem csak a pozíciókra hajtanak. S hála Istennek vannak ilyen aspiránsok is az önkormányzati jelöltek között szerte az országban. Rájuk kell figyelni, őket kell védeni, őket kell támogatni helyi szinten. (Hont András is erről értekezett a minap.) És fogni kell a kezüket, ha megválasztják őket, mert kegyetlenül nehéz lesz a járatlan úton végigmenni, ahogyan ezt Márki-Zay Péter példája is mutatja. De nincs más lehetőség. Az önkormányzati választások – bármilyen eredmény is szülessen – nem Orbán Viktor leváltásáról fog szólni: „Teccettek volna forradalmat csinálni” 2018 áprilisában! Sajnos nem tettük, nem tudtuk megtenni. A rendszer pilléreit azonban – hiteles emberekkel – el lehet kezdeni bontogatni, hogy amikor adódik egy következő nagy lehetőség, legyen kire támaszkodni. Ahol nem lesz ilyen jelölt, ott nyilvánvalóan csak abból lehet főzni, ami van, de ideje lenne már végre eldönteni, hogy rendszert akarunk-e váltani, vagy csak az a fontos, hogy adott pozíciókban éppen ne a regnáló kormány embere üljön.

Talán még nem késő felébredni, talán még nem késő a hiteles embereket kiválasztani, talán még nem késő lebonyolítani civil hátterű előválasztásokat (ez utóbbihoz az informatikai háttér is rendelkezésre áll). Ha nem így lesz, marad az egy helyben topogás, s maradnak a hamis illúziók.

Hajrá, Mellár Tamás! Hajrá, civilek!

Horváth András

(A jegyzet Horváth András volt adóellenőr, a pár évvel ezelőtti NAV-botrány kirobbantója nyilvános Facebook-posztjaként jelent meg.)