Egyre többen választják az egyházi és a magániskolákat

Egyre többen választják az egyházi és a magániskolákat

2018. december 03. - 09:12

 

Megtízszereződött az egyházi iskolába járó gyerekek száma, egyre többen tanulnak magániskolában.

Illusztráció: magyarnarancs.hu

Az Oktatási Hivatal adatai szerint egyre kevesebben tanulnak állami intézményben, míg az egyházi iskolákba járók száma megtízszereződött – írja az Index.

Mintegy 300 ezerrel kevesebb gyerek jár ma általános iskolába, mint a ’90-es évek elején. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a létszám csökkenésével párhuzamosan folyamatosan csökken az állami intézményekben tanulók száma, és egyre többen vannak azok, akik magán- vagy egyházi fenntartású iskolába járnak.

Az 1992-es tanévben még 1,07 millió gyerek járt állami általánosba, 11,2 ezren egyházi, 2500-an pedig magán fenntartású intézménybe. 2017-ben már úgy nézett ki a helyzet, hogy az összesen 735 ezer diákból 609 ezer jár államiba, 107 ezer egyházi, 18 ezer pedig magán általános iskolába. Az állami iskolába járók száma a gyakorlatban néhány ezer fővel kevesebb lehet a magántanulók miatt: az Oktatási Hivatal 2014-es adatfelvétele szerint összesen 8200-an tanultak otthon van csoportban az általános és középiskolások között, a számuk azóta valamelyest emelkedhetett.

A leginkább szembetűnő tendencia az Index szerint, hogy tízszer annyian járnak egyházi fenntartású iskolába, mint 25 éve. Ez a szám folyamatosan emelkedett a rendszerváltástól, azonban a legnagyobb ugrás 2010 után volt egy jogszabály-módosítás miatt: a kicsi, sok esetben anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok korábban is szívesen átadták volna az iskolák fenntartását az egyházaknak, de nem igazán volt erre lehetőségük, a 2010-es közoktatási törvény módosítása azonban lehetővé tette, hogy az iskoláknak járó kiegészítő támogatást már az átadást követő tanítási évtől kezdődően a központi költségvetés, és ne az önkormányzat fizesse.

magyarnarancs.hu