Egy szórólap margójára

Egy szórólap margójára

2019. október 06. - 12:25

 

„Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”

Választási plakát 1990-ből. Fotó: Facebook

Ez a József Attila idézet volt édesanyám iskoláskori emlékkönyvének első oldalára írva, s nekem az ő emlékkönyve volt az első olvasási élményem 6 évesen. Valahogy megragadt bennem az idézet, s próbáltam egész életemben szem előtt tartani, bármit is csináltam. 

Ebbe a bármibe az a félig talán szürreális (vagy mások által perverznek titulált) gyűjtőszenvedély is beletartozik, ami nálam a rendszerváltozás hajnalán kezdődött. Nagy elánnal vetettem bele magam a választási és népszavazási szórólapok, plakátok és hirdetések világába. Gyűjtöttem mindent, amit lehetett. Imádtam az MDF “továrisi konyec” plakátjait, az SZDSZ kreatív szórólapjait, a Fidesz csókolózós plakátját, de szinte minden pártnak voltak jó szóróanyagai. 

Nemcsak a kreativitást és a kivitelezést “osztályoztam”, hanem nagy hangsúlyt fektettem a tartalmi dolgokra is. A sok ígéretre, s arra, hogy azok teljesültek-e, vagy sem. 

Aztán idővel valami megváltozott. Egyre kevesebb tartalom jelent meg a szórólapokon, a plakáthelyek monopolizálása pedig teljesen ellehetetlenítette a mostani ellenzék munkáját. Számomra most, az önkormányzati választáson jött el a mélypont, amikor kezembe került lakóhelyem, a veszprémi 10-es választókörzet jelöltjének a szórólapja. Az egy dolog, hogy az elmúlt évek üres szólamai, hamis ígéretei és csak közhelyek köszönnek vissza. A nagyobb probléma, hogy a kormánypárt olyannyira lenézi a saját választóit is, hogy a magyar nyelv legalapvetőbb szabályait sem betartva készült a szórólap. Nem egyeznek az alanyok/állítmányok, csapnivaló a központozás, szemantikailag pedig..., nos, nem minden mondat érthető, hogy finoman fogalmazzak. Biztos azt gondolták, hogy csak le kell tudni a szórólap kört, hisz aki fideszes, azért nem olvassa, aki pedig nem a kormánypártot preferálja, azért. A többi pedig nem számít, mert hiszen nem akarnak új szavazókat meggyőzni, amikor a listán lévőkkel is lehet választást nyerni. 

A silányság azonban itt marad velünk, így fogják majd a várost is vezetni. Középszerűen, végrehajtóként, semmi önállósággal. Pedig dolgozni csak pontosan és szépen kellene.