Donáth Anna: Iskolákra, kórházakra költsék az uniós támogatást!

Donáth Anna: Iskolákra, kórházakra költsék az uniós támogatást!

2019. április 28. - 06:34

 

Az elmúlt 15 évben naponta 2 milliárd forint támogatást kapott Magyarország az Európai Uniótól, ennek nagy részét ellopták vagy felesleges beruházásokba folyt el. Nagyon kevés olyan produktum valósult meg, amely Magyarország felzárkózását eredményezte volna az európai maghoz, a mag-Európához. Erről Donáth Anna, a Momentum EP-listájának második helyezettje beszélt szombaton, a veszprémi autóbusz-pályaudvarnál tartott utcafórumán.

Donáth Anna Berdál Lászlónéval beszélget. Fotó: a szerző

A Momentum Mozgalom alelnöke aláhúzta, ez így nagyon nincs rendben,

a jövőben EU-s forrást csak iskolákra, kórházakra, munkahelyekre kellene fordítani.

Magyarország felzárkóztatását hosszú távon csak ez biztosíthatja, nem pedig a térkövek, a kilátók meg a kutyakozmetikák.

Donáth Anna érdeklődésünkre elmondta, örömmel nyugtázzák, hogy pártjuk támogatottsága az utóbbi egy évben megkétszereződött, az Európai Parlament által végzett felmérések szerint mandátumszerző helyen állnak, meghaladták az öt százalékot. Ezzel együtt is az a véleménye, a mindennapi életből vett tapasztalat többet számít. Példaként említette, hogy amikor az országgyűlési választásokhoz gyűjtötték az aláírásokat, akkor még ők mentek oda a járókelőkhöz, „elmesélték, hogy mi is az a Momentum”, de most az emberek mentek oda hozzájuk, pontosan tudták, mit képviselnek, miért akarnak a Momentumra szavazni. Ezért is gyűlt össze két nap alatt a 20 ezer ajánlás.

Felidézte, hogy tavaly április 8-a után a Momentum volt az egyedüli olyan párt, amely „másnap arra ébredt, hogy több ezren adták be a jelentkezésüket”. Nyilván ez azzal is összefüggésben van, hogy

ők az újak, a frissek, a lendületesek, akikben még lehet hinni.

A Momentum az országgyűlési választások után sem esett apátiába, nem hagyták abba, folyamatosan találkoztak az emberekkel. Abban hisznek, hogy a személyes beszélgetésekkel kell visszaszerezni az emberek bizalmát, a politizálásba, a közéletbe való beleszólást. Meg kell kérdezni az embereket, hogy szerintük mi a probléma, mire kéne fókuszálni, és azt hogyan kéne megoldani. Mindez csak emberarcú politizálással lehetséges. Úgy érzi, ennek a munkának mostanra kezd beérni a gyümölcse.


Kampányautóval járja a Momentum az országot. Fotó: a szerző

Utalt arra is: a rabszolgatörvény-ellenes tüntetéssorozat megmutatta, milyen eszközök vannak még a kezükben. Úgy gondolták, nem elég csak kimenni a Parlament elé, célt kell adni, ezért találták ki az öt pontot, amelyet a köztelevízióban be akartak olvastatni. Itt valóban együttműködtek a jelen lévő pártok, a Momentum a későbbiekben is szeretne ennek a folyamatnak a motorja lenni, szeretnék az ellenzéket összekötő hidakat felépíteni.

Az EP-választásra írt programjukból kiemelte,

az okos integrációban hisznek.

A döntések megszülethetnek régiós és tagállami szinten is, de minden ott dőljön el, ahol a leghatékonyabban a legolcsóbb változást lehet elérni.

Támogatják az euró bevezetését, de a közös monetáris politikának közös fiskális politikával kell társulnia, szeretnék, ha lenne közös pénzügyminiszter. Kiállnak Hadházy Ákos kezdeményezése, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás mellett, fórumaikon – ahogy Veszprémben is – ehhez gyűjtik is a támogató aláírásokat. Ezt addig akarják csinálni, amíg össze nem gyűlik a célként kitűzött egymillió aláírás.