Csökkent a Fidesz támogatottsága, növekszik a Jobbik tábora

Csökkent a Fidesz támogatottsága, növekszik a Jobbik tábora

2019. február 05. - 09:34

 

Kúszik felfelé a Momentum is, az MSZP és a DK stagnál. Visszaesett az LMP és a Párbeszéd az Idea Intézet közvélemény-kutatása szerint.

Az Idea Intézet 2019. január 26-a és 28-a között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent – írja a hvg.hu. Miközben az MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága az előző hónaphoz képest változatlan, addig a Jobbik és a Momentum Mozgalom szavazótábora bővült 2018 decemberéhez képest. Az LMP és a Párbeszéd az előző havi növekedésüket nem tudták megismételni, támogatottságuk visszaesett. A kutatás a decemberben megerősödő, majd januárra némileg – intenzitását tekintve – alábbhagyó kormánykritikus tiltakozásokat követően készült.

Úgy tűnik, hogy a megmozdulásokból januárban a Jobbik és a Momentum Mozgalom tudott profitálni.

Az Idea-felmérés szerint:

  • a tavaly december végi 35 százalékos támogatottságához képest a Fidesz–KDNP választottsága a teljes felnőtt népesség körében 32 százalékra csökkent,
  • ugyanakkor ez az arány a Jobbik esetében 7 százalékról 10 százalékra növekedett.
  • Az előző hónaphoz képest az MSZP-t és a DK-t egyaránt ugyanannyian támogatták, mint korábban. A teljes népesség körében a szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottsággal bír.
  • A Momentum Mozgalmat a teljes felnőtt népesség 4 százaléka támogatja a decemberi 3 százalékhoz képest.
  • Az LMP-nek 3 százalékról 2 százalékra csökkent a támogatottsága a vizsgált időszakban,
  • míg a Párbeszéd a korábbi 2 százalékos támogatottságán rontott valamelyest, és jelenleg 1 százalékos támogatottságot élvez a teljes népesség körében.
  • A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, amely egyszázalékos bővülést jelez.

További részletek a hvg.hu-n olvashatóak.