„Csicskái voltunk a Fidesznek” – mondja a volt KDNP-s vezető

„Csicskái voltunk a Fidesznek” – mondja a volt KDNP-s vezető

2019. március 14. - 11:17

 

Összezárt az ellenzék Újpesten, egy volt kereszténydemokrata politikust, Szalma Botondot támogatják az őszi önkormányzati választáson. Szalma szerint a Fidesz kézi vezérléssel irányítja a KDNP-t, ami a párt létét is értelmetlenné teszi.

Szalma Botond. Forrás: atv.hu

Teljes ellenzéki összefogás lesz Újpesten, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd már a polgármesterjelöltben is megállapodott: Szalma Botondot, a KDNP-ből egykor kizárt budapesti elnököt indítják. Szalma azt mondta, elfogadja a támogatást, és nagy harcra számít a Fidesszel, írja az Index. A lap most egy Magyar Narancs- interjút szemlézve idézi Szalmát, aki nemcsak helyi terveiről számolt be, de arról is, hogy miképpen került partvonalon kívülre, és hogy a Fidesz hogyan szólt bele a kereszténydemokraták életébe.

A Narancs a KDNP-ből való kizárásáról kérdezte Szalmát, aki elmondta, hogy 2014-ben, miközben ő volt a szervezet budapesti és helyi elnöke, egyáltalán nem vonták be a jelöltállításba, az alapszervezetük kihagyásával döntöttek Wintermantel Zsolt indítása mellett. Ez számára elfogadhatatlan volt, így aztán amolyan finom utalásféleképpen elindult a posztért függetlenként ő is. Azonnali hatállyal kizárták a pártból. Mint hozzátette, amikor kizárták, akkor a KDNP újpesti alapszervezetének 90%-a kilépett. Ezek után feltette a lap a kérdést, hogy népszerű ember volt-e a KDNP-ben, amire Szalma azt mondta:

A folyosón különösen, ott erősen lapogatták a vállam. Bent a teremben viszont lehajtott fejjel ültek. A pártban mindenki félti a megszerzett helyét, és nem alakultak ki demokratikus viselkedési normák. Csicskái voltunk a Fidesznek. Az történik a KDNP-ben, amit a Fidesz diktál.

Hozzátette, hogy hiába voltak nagyon jó embereik a budapesti kerületekben, egyetlen helyen sem tudtak ténylegesen helyzetbe kerülni a KDNP-sek. Szalma Semjén Zsolttal ellentétben meg akarta szüntetni a kettős párttagságot, erről azt mondta:

A kettős tagság egyszerűen nevetséges. Korábban is azt mondtam, el kéne dönteni, hogy vagy van KDNP, vagy nincs. Akkor legyünk inkább egyszerűen a Fidesz tagjai. Olyan nincs, hogy délelőtt az Újpest, délután meg a Fradi mezét vesszük fel.

A kérdésre, hogy polgármesterként mivel kezdene, Szalma azt mondta, a pénzügyek a legfontosabbak: „Végig kell nézni a vagyonvesztéssel kapcsolatos ügyeket, és a pénzcsapokat el kell zárni. További három kiemelt pontja van a programomnak: az újpesti bérlakásprogram, átalakítása, az egészségügyi ellátás javítása, benne a várólisták csökkentése, valamint a közlekedés újraszervezése."

via nepszava.hu