Cselédország

Cselédország

2019. szeptember 09. - 14:19

 

„Ha megérkeznek, ne nézzenek a szemükbe, ne szóljanak hozzájuk, ne kérdezzenek tőlük semmit, egyszerűen csak nézzenek a földre, lehajtott fővel menjenek el mellettük, kerüljék a direkt szemkontaktust és bárminemű szóbeli érintkezést!" – szólt az előzetes ukáz e hétvégén a tarcali Andrássy-kúriában a raportra hívott és félkörben felsorakoztatott, teljes alkalmazotti körnek pincértől a szobalányig, kertésztől a sofőrig.

Forrás: Facebook / Herczeg Zoltán

A hír sajnos igaz, ilyet kitalálni sem lehet, közvetlenül hallottam attól, aki ott dolgozik, aki ezt átélte, akit így aláztak meg. 2019-ben, ma, most, Európa közepén, a történet nem múlt századi! Az illusztris vendég pedig nem volt más e kellemes, kora őszi hétvégén mifelénk, mint a 33 éves, 33-szoros milliárdos tiborcz istván és neje, a szintén milliárdos orbán ráhel, az ezermilliárdos minielnök veje és lánya. Megtehetik, elvégre ez is az övék, a 400 milliárdos mészáros strómanon keresztül már ez az ötcsillagos kastélyszálló is az övéké jó néhány éve, mint oly' sok minden errefelé a Zemplénben: szőlők, földek, kastélyok, cégek, komplett utcák, falvak, városok és emberek, cselédek, szolgák, csicskák. Mi. Ti.

Megtehetik? Ezt tényleg megtehetik? – kérdeztem vissza elhűlve informátoromtól. Ne már, ez komoly?! De most tényleg!

Megtehetik? Tényleg megtehetik? Ezt akarod, magyar, ezt akartad? Ez kell neked? Méltóságos úrék, kegyelmes úrék, tekintetes úrék? Felköltözni a Várba? Négymilliárdos dolgozószoba, excellenciás uram? Hát ennyire beleragadtál a fényességes, ezeréves, darutollas múltadba, magyar? Hova lett a büszkeséged? Hova lett a méltóságod? Hova lett az emberséged?

Tényleg, Zoli, tényleg így volt, nem kamuzok, így történt!

Van ezen a földön, aki azt gondolja, ezek a sztorik nem szivárognak ki? Hogy mindent meg lehet csinálni, úgysem merik elpofázni? Tudja, hogy repül. Nincs itt munka más. Vagy ha mégis, annyira birka már a magyar, hogy úgysem hiszi el, lehunyt szemmel és lehajtott fővel tudomásul veszi és engedelmeskedik? Kussol. Pofa be! De hát úgyis kiszivárog, olyan kicsi ez a porfészek, mindenki mindenkinek szomszédja...

Lehajtott fővel, illemtudóan tudomásul vették és engedelmeskedtek. Ez van. Ez jár. Cselédország. Ráadásul még te is fizeted...

Tarcal, 2019. szeptembere

Herczeg Zoltán

(A neves divattervező felháborodott hangú írása a Facebookon jelent meg ma.)