Csak öt és fél hónapot dolgoznak idén a parlamenti képviselők

Csak öt és fél hónapot dolgoznak idén a parlamenti képviselők

2019. július 30. - 16:49

 

Az önkormányzati választás miatt a szokásosnál később kezdődhet a parlament őszi ülésszaka – ez volt a sejtés már egy ideje, ami kedden megerősítést nyert.

A kép illusztráció

Kósa Lajos ugyanis sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy:

választási kampányban nem szerencsés parlamenti ülést tartani, s ha elő is fordult, hogy összehívták az Országgyűlést, akkor annak konkrét oka volt. Most nincs olyan törvényi kötelezettség, aminek ne feleltek volna meg, és ami indokolna ülésezést.

Vagyis – ahogy arra az Mfor felhívja a figyelmet – a Fidesz azt szorgalmazza hogy ne szeptember elején üljenek össze a képviselők, csak az október 13-i helyhatósági választásokat követően. Az első parlamenti ülésre így október 14-én, hétfőn kerülhet sor. Ami azt jelenti, hogy a parlamenti képviselőink nyári szabadsága július 13-tól október 13-ig tart idén. (Az utolsó ülésnap ugyanis július 12-e volt, amikor többek között megszavazták az MTA megcsonkítását.)

A képviselők az EP-választás előtt, április elejétől május végéig szintén nem ültek össze, vagyis elmondható, hogy

idén rekord rövid volt, illetve lesz a parlamenti szezon: mindössze öt és fél hónapig tart, februártól április elejéig, május végétől július közepéig, valamint október közepétől karácsonyig.

A képviselők a köztes időben a választókerületben végezhetik a munkájukat, de a Parlamenthez kötötten effektíven ennyi ideig tart idén a munkaidejük.

Tavaly augusztusban nagyot emeltek az országgyűlési képviselők tiszteletdíján, az alapfizetés közel van a bruttó 1 millió forinthoz.

via hvg.hu