Hirdetés

Csaba László szerint ötszázalékos visszaesés jöhet a gazdaságban, ha nem tér vissza a járvány

Csaba László szerint ötszázalékos visszaesés jöhet a gazdaságban, ha nem tér vissza a járvány

2020. május 29. - 13:30

 

A kedden benyújtott jövő évi költségvetési tervezetet elemezte az ATV Start című műsorában Csaba László közgazdász. Mint ismert, 4,8 százalékos gazdasági növekedésre és 3 százalékos inflációra számít jövőre Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hirdetés

„Amióta a Fidesz kormányon van, azóta állandó törekvés figyelhető meg, hogy minél korábban legyen költségvetés, aminek az az ideológiája, hogy akkor tudjuk, mihez képest a magunk pozícióját felvenni a következő évben, ugyanakkor nem ismeretlen az a költségvetési gyakorlat, hogy még december közepén is változhat az adott évnek a költségvetése” – mondta Csaba László. Szerinte ennek üzenetértéke van, a 2021-es költségvetés tekintetében az, hogy a kormány nem akar egy jelentős élénkítőprogramba fogni.

A professzor szerint a világgazdaságban ma lényegesen nagyobb visszaesés történik, mint amit korábban a Nemzetközi Valutaalap előre jelzett, ennek megfelelően a magyar gazdaságnak is célszerű abból kiindulnia, hogy az euróövezetekben egy 7–7,5 százalékos visszaesés várható. – Németországban a Bölcsek Tanácsa egy 5 százalék körüli visszaesést vár 2020-ra – tette hozzá. Csaba László szerint Magyarországon 5 százalék lehet a visszaesés mértéke, ha az év második felében nem lesz újabb járvány. A jövő évről pedig azt mondta: akármekkora a növekedés, nem tud visszapattanni a gazdaság.

Úgy látja a költségvetésből, hogy direkt visszafogás nem történik semmilyen területen, de nagy fejlesztés sem. „Az egészségügyben úgy tűnik, hogy visszavesznek valamelyest a rendkívüli kiadásokból. Két terület az, amely egyértelműen nyertese a jövő évi terveknek: a honvédelem és az állam. A honvédelem 3 százalékra, az állam saját magára való költése 19,7 százalékra növekszik” – fogalmazott. Csaba László az önkormányzatok helyzetéről azt mondta: a kormány igyekszik mindent, amit lehet, a maga kompetenciájába vonni.

A közgazdász professzor úgy gondolja, a kormányt korábban főként a gazdasági teljesítménye miatt választották meg, ez a gazdasági teljesítményt viszont gyengülni fog. „Az idei évben egy jelentős munkanélküliség fog kialakulni. A munkaerőpiac pedig 12–18 hónap után szokott helyreállni, ez egy nagyon hosszú idő” – mondta a műsorban.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások