Brüsszel közleményt adott ki arról, hogy hazudik a magyar kormány

Brüsszel közleményt adott ki arról, hogy hazudik a magyar kormány

2019. május 12. - 09:27

 

Téves az értesülés, miszerint az Európai Bizottság megtámadta volna az úgynevezett babaváró hitelprogramot. Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben – reagált hivatalos közleményében az Európai Bizottság.

Hozzátették: az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg „a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait”, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni.

Szombaton először a Magyar Nemzet írt arról, hogy „csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét az Európai Bizottság, mivel álláspontja szerint a rendszer jelen állapotában uniós versenyjogot sérthet”. A lap értesülései szerint a kormányzatot, amely folyamatosan egyeztet az unióval, meglepte a brüsszeli ellenkezés.

Szokásos módon a kormánytagok még aznap elkezdték terjeszteni a lapban megjelenteket. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára néhány órával később arról tartott sajtótájékoztatót, hogy „Brüsszel az előzetes egyeztetési eljárásban kifogásolta a magyar kormány által bevezetni kívánt babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását”. (Aztán felháborodottan bezzeg-migránskártyázott egy jót – a kormánypropaganda e fogásáról éppen tegnap írtuk meg, hogy miért hazug.)

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig ma reggel a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban beszélt arról, hogy „a családtámogatási programot ért támadás még egy ok arra, hogy májusban irányváltást kényszerítsünk ki Brüsszelben”.

A politikus – az Európai Bizottság közleményének homlokegyenest ellentmondva – úgy fogalmazott: Brüsszelnek a programmal kapcsolatban elsősorban versenyjogi felvetései vannak, de „valójában ez egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen".a hvg

via hvg.hu