Bíróságon keresi az igazát Bige László

Bíróságon keresi az igazát Bige László

2019. június 13. - 06:24

 

Újra megszólalt a műtrágyakirály, Bige László az után, hogy szolnoki üzemét bezáratta a katasztrófavédelem. A milliárdos vállalkozó a Trend FM-nek azt mondta, bosszúhadjárat folyik ellene, nevet azonban nem említett.

A péti Nitrogénművek lesz a következő célpont? Forrás: wikipédia

Bige László közölte, a katasztrófavédelem kilencszer, a rendőrség tizenháromszor szállt ki a gyárhoz, de soha semmit sem találtak, egyetlen elmarasztaló jegyzőkönyv sem volt. Minden szakhatósági engedéllyel rendelkeznek, ami a működésüket nem gátolja. Kijelentette, hogy közigazgatási bíróságon támadja meg a katasztrófavédelmi hivatal döntését. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy az üzemben az elmúlt több mint 20 évben még sohasem történt baleset, most viszont 250 család megélhetése forog kockán.

Az 1951-ben alapított gyár – az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek – jól működik, nyereséges, közel negyven országba szállít, keresettek a termékei. Bige elmondása szerint a katasztrófavédelem határozata miatt a gépsorok most állnak, a kénsavgyártáshoz használt alapanyagok melegen tartása naponta milliós költséget jelent.

Amikor a Népszava a gyár jövőjéről kérdezte Bigét, az ország egyik leggazdagabb emberét, először azt mondta, hogy a kifizetések után felőle bárki viheti. Ám amikor szóba került, hogy vajon miért akcióznak cégénél a hatóságok, a lapnak úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy bizonyos körök fondorlatosan, hatóságok és strómanok felhasználásával, lényegében ingyen szeretnék megszerezni a vagyonát. Azt nem árulta el, hogy kikre céloz, mivel, úgymond, nem tudja bizonyítani a sejtéseit. Azt azonban különösnek tartja, hogy a hatóságok, amelyekkel hosszú ideje kitűnő napi kapcsolatban vannak, hirtelen és alaptalanul bezárási utasítást adnak.

A cikk szerint azt is mondta, hogy hasonló hatósági támadásokra a jövőben is számít. A következő célpont szerinte a központi műtrágyagyára, a pétfürdői Nitrogénművek lehet.

Tavaly novemberben nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyárban. Az Országos Rendőr-főkapitányság akkori tájékoztatása szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ennek nyomán gyanúsítottként hallgatták ki Bigét, ami után két napig benn is tartották.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni.

via hvg.hu