Bevándorlókkal töri le a magyarok bérharcát a Fidesz, Ujhelyi válaszokat követel

Bevándorlókkal töri le a magyarok bérharcát a Fidesz, Ujhelyi válaszokat követel

2019. április 14. - 10:41

 

Az olcsó munkaerő betelepítése a kormány válasza a rabszolgatörvény utáni sztrájkokra Ujhelyi István szerint – írja a Népszava.

Forrás: mszp.hu

Szombathelyi utcafórum után állt kamerák elé Ujhelyi István és László Győző szombaton. Ujhelyi a sajtótájékoztatón a szombathelyi szociális bérlakások építéséhez szükséges uniós források biztosításának apropóján bejelentette: tervei szerint az EP-választás után többek közt

azon fog dolgozni Brüsszelben , hogy létrejöjjön egy az önkormányzatok számára közvetlenül megpályázható EU-s támogatási alap.

Ennek előnye – részletezte –, hogy gyorsabb lenne a közvetett pályázati rendszernél, illetve megkerülhetővé tenné az „orbáni maffiakormányzás" ügyosztályait és vezetőit.

Az utcafórum nyomán a bevándorlás témáját is felvetette Ujhelyi. Az elmúlt néhány hónapban tízezrével jelentek meg EU-n kívüli munkavállalók – mondta beszélgetésekre is hivatkozva –, többnyire ukránok, akik egy szót sem beszélnek magyarul, de értesülései szerint százával érkeztek Mongóliából is. Arra emlékeztetett ezel kapcsolatban Ujhelyi: nemrég még azzal kampányolt a Fidesz, hogy nem hagyja, hogy bevándorlók vegyék el a magyarok munkáját, illetve abszurd módon jelenleg is a népmozgások megfékezőjének szerepében tetszeleg a kormánypárt. De megjegyezte, több komolyabb problémát is felvetett ennek kapcsán. Ezek egyike, hogy az Orbán-kormány bevándorláspolitikája azt eredményezheti, hogy Magyarország kiszorul a schengeni övezetből.

Tájékoztatást követel ezért Ujhelyi a kormánytól:

hányan érkeztek munkát vállalni, kik szervezik ezt, és milyen kormányzati engedélyekkel? 

Ugyanis érkezésükkel a másik komoly probléma, hogy letöri a magyarországi béreket és elgáncsolja a most zajló bérharcokat.

„Nyilvánvaló, hogy ez a kormányzat válasza a rabszolgatörvény miatt kialakult szakszervezeti és munkavállalói lázadásra" – fogalmazott. „Az új többség cselekszik" – mondta László Győző szombathelyi önkormányzati képviselő, megerősítve, hogy migrációt vizsgáló bizottságot hoztak létre a városban, a fideszesek ellenében is.

nepszava.hu