Az ország leggazdagabb embereinek is ingyenmilliárdokat adtak szállodafejlesztésre

Az ország leggazdagabb embereinek is ingyenmilliárdokat adtak szállodafejlesztésre

2019. szeptember 30. - 10:57

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség 42 milliárd forint állami támogatást osztott szét a magyar szállodásszakmában. Egymilliárdnál többet csak a NER-oligarchák kaphattak – írta meg a Népszava.

Balatonfüreden is épül majd új, vízparti szálloda. Illusztráció: flickr.com

A lap szerint a nyertesek többsége jellemzően 10–20 millió forintos állami támogatás kapott, általában panziófejlesztésre, boldogabbak már százmilliós komoly pénzeknek örülhetnek, ám milliárdos állami ingyenpénzt alig néhányan érdemeltek ki, ők viszont ezer szállal kötődnek a NER elitjéhez. A milliárdos támogatást elnyert pályázatok közös ismertetőjele, hogy ezeket a pénzeket egy-két éve létező, jellemzően a pesti belvárosban bejegyzett projektcégek nyerték, ám a tulajdonosi körben szinte mindig megbúvik egy-egy közismert név – teszi hozzá a Népszava.

A legnagyobb, 2,99 milliárd forintos támogatást a TCSV (Tokaj Csurgó Völgy)  Ingatlanfejlesztő Kft. nyerte el. A cég mögött a DLHG Invest Zrt. található, amelynek tulajdonosa Kante Awa. A hölgy annak a Nagy Rózának a lánya, aki Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter közigazgatási államtitkára volt, de követte őt a jegybankba is.

Garancsi Istvánék a patinás CDHT Hotel Projekt Kft. nevében pályáztak és nyertek.  A vállalkozás az A8 Palace Hotel Zrt. tulajdonosa – itt jelenik meg cégvezetőként Garancsi neve. Az A8 az Andrássy út 8. házszám alatt levő palotahotelre utal, amelyek tulajdonosa Garancsi mellett Csányi Sándor OTP-vezér, valamint Hernádi Zsolt, Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Az MTÜ támogatási listáján a következő NER-milliárdos Szíjj László, aki 110 milliárdos vagyonával az ország tizedik leggazdagabb embere. Szíjj László épülő/felújítandó szállodái – a Minerva Ingatlan esernyőalapon keresztül – két projekttel összesen 2,5 milliárd forintos támogatást nyertek. A két támogatott projekt a keszthelyi Baron Hotel 1,8 milliárdos támogatással, illetve a soproni Hotel Primus winehouse, conference & Spa pályázata, amire 792 millió állami forintot ítélt meg a turisztikai ügynökség.

Az MTÜ támogatási listáján egymilliárd forinton felüli támogatást, egész pontosan 1,47 milliárdot kapott a SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft. is az „Egyedi adottságú, vízparti 66 szobás 4 csillag superior besorolású új szálloda létesítése Balatonfüredre” projektjével. A cég Szabadics István vállalkozó tulajdonában van, akinek építőipari cégei  több közbeszerzési eljárás nyertese.