Az egészségügyre költenének legtöbbet a veszprémiek

Az egészségügyre költenének legtöbbet a veszprémiek

2020. február 25. - 06:57

 

Lezárult az az online közvélemény-kutatás, amelyet a veszprémi MOST Egyesület indított január végén. Az önkéntes és anonim felmérésben arra voltak kíváncsiak, a városlakók mire költenék Veszprém pénzét. Az eredményt elküldték a képviselő-testület tagjainak, illetve az egyesület honlapján is nyilvánosságra hozták a felmérésről készült elemzést.

A válaszadóknak 12 „tételt” kellett rangsorolniuk, illetve lehetőségük volt 13-ként egy saját maguk által fontosnak tartott témát vagy területet is beemelni a felmérésbe. Kizárólag veszprémi kötődésű internetes felületeken, illetve veszprémi felhasználók körében hirdették a felmérést, és a kérdőív kitöltésére eszközönként csupán egyszer volt mód. Az érdeklődést mutatja, hogy közel ezren fogtak hozzá a kitöltéshez, de aztán nem fejezték be, míg összesen 810-en küldték be a teljesen kitöltött kérdőívet. Saját javaslataikkal 338-an egészítették ki a kategóriákat.

A felmérés igazolta, hogy a veszprémiek körében van igény a közvetlen véleménynyilvánítás és a részvételi demokrácia eszközeinek használatára. Ilyen módon még soha ennyien nem jelezték, hogy mit kívánnak a városvezetéstől.

A kitöltők az alábbi sorrendbe állították az egyesület által megadott költési tételeket:

Az egymást követő tételek között a legnagyobb távolságra (2,1 pontérték) az egészségügyi, illetve a bölcsődei kiadások vannak, ami jól kifejezi az első helyre sorolt egészségügy elsöprő jelentőségét.

Háromszáznál is többen gondolták úgy, hogy a MOST Egyesület költési kategóriái nem tartalmazzák a számukra fontos területeket vagy konkrét ügyeket. Ezek közül toronymagasan első a parkolóhelyek problémája. A külön javaslatot tevők 11%-a ennek a megoldására fordítana jelentősebb forrásokat az önkormányzat költségvetéséből. Markánsan rajzolódik ki az is, hogy a veszprémiek a civil szervezetek támogatására jóval többet költenének a jelenleginél, de a saját javaslatokat írók közül minden tizedik a szociális terület fejlesztését tenné hangsúlyosabbá a város költségvetésében.

Egy város költségvetésének elkészítése bonyolult műfaj, hiszen számos érdeket kell összeegyeztetni, különböző lobbicsoportokkal kell egyensúlyozni és a realitásokat is figyelembe kell venni. A témában készült felmérés egyfajta kívánságműsor – írják az elemzésben –, de hogy jobban megértsük a mögötte lévő emberi igényeket, szükségleteket, érdemes összefüggésekre is rátalálni. Ezért csoportosították a válaszadók által javasolt költéseket, és megmutatják, hogy az iránytű szerint merre volna érdemes haladni. Ezek az úgynevezett klaszterek nemcsak leírják, de a hangsúlyokat is feltárják egy-egy költési csoporton belül. Összesen 14 klaszterbe rendezték a 300-nál is több javasolt költést, ezeket ábrákon is megjelenítették.

Az egyesület szerint a veszprémi polgárok javaslataikkal egyértelmű jelzéseket adtak a városvezetésnek, hogy mit tartanak fontosnak és mit kevésbé. Ezért levelükben arra kérték a polgármestert és a képviselőket, hogy bátran támaszkodjanak a 800 ember véleményére és preferenciáira, hiszen jobb döntések születnek, ha konzultálnak az emberekkel közös ügyeinkről. Veszprém képviselő-testülete várhatóan február 27-én dönt a város idei költségvetéséről.