Az államra várva

Az államra várva

2019. január 31. - 16:32

 

Több járat esetében is módosította menetrendjét a V-Busz Kft. az első hónap tapasztalatai alapján. Emellett a panelházak felújításának (nem)támogatása is szóba került a veszprémi közgyűlés januári ülésén.

A Lokálpatrióták Egyesületének képviselői a közgyűlés elején egy transzparenst is kifeszítettek a Kossuth teremben

Napirend előtt interpellációt intézett a polgármesterhez Gerstmár Ferenc. Az LMP önkormányzati képviselője már nem először kérdezte meg, van-e esély arra, hogy a város támogassa a társasházak felújítását. Porga Gyula polgármester válaszában kifejtette, országos pályázatokhoz igazodva továbbra is céljuk anyagilag segíteni az ilyen beruházásokat, de a város önállóan nem tud programot indítani. Gerstmár Ferenc emlékeztette, jelenleg nincs ilyen állami lehetőség, és szerinte nem várni, hanem cselekedni kellene. Ehhez kapcsolódik, mint arról már mi is beszámoltunk, hogy a Lokálpatrióták Egyesülete aláírásokat gyűjt annak érdekében, hogy a városháza felújítására szánt, több mint ötszázmillió forintot társasházak rekonstrukciójának támogatására fordítsák inkább. A szervezet képviselői a közgyűlés elején egy erre vonatkozó transzparenst is kifeszítettek a Kossuth teremben.

Katanics Sándor, a DK önkormányzati képviselője arra kérdezett rá, hogyan áll a tűzifa-támogatások kifizetése. Porga Gyula elmondta, 176 igény érkezett be (jellemzően tűzifára, de akad gáz és szén is), a piaci szereplőket már megkeresték, hogy a legkedvezőbb árút kiválasszák. A rászorulók várhatóan heteken belül hozzájutnak a támogatáshoz.

Sürgősséggel tárgyalta meg a képviselő-testület a V-Busz Kft.-vel kötött megállapodás módosítását. Az önkormányzati tulajdonú cég január 1-jétől biztosítja a helyi járatú buszközlekedést Veszprémben, és hát finoman szólva sem indult zökkenőmentesen az első hónap. (Részletek itt.) A menetrendet is több kritika érte, a felmerült javaslatok egy részét építették be a mostani változtatásba. Porga Gyula a módosítások közül kiemelte, az 5. számú helyi járattal reggelente és délután is megoldottá válik a jutaspusztai gyerekek közlekedése a Dózsa iskolába. Emellett változik az 1., 3., 4., 8., 10., 11., 13., 23. és 24. számú járat menetrendje is, részletek a cég Facebook-oldalán találhatók. A közgyűlésen Forgóné Kelemen Judit független képviselő kérdésére Pálinkás Norbert ügyvezető elmondta, vizsgálják az egyvonalas bérletek újbóli bevezetésének lehetőségét, és Gerstmár Ferenc felvetésére hozzátette, folyamatosan kötik a szerződéseket az új jegy- és bérletértékesítő helyekkel. Ezek listáját a cég honlapján lehet megtalálni. Hartmann Ferenc, az MSZP képviselője felvetette, a menetrendet meg kellene jelentetni a Veszprémi 7Napban. Porga Gyula hangsúlyozta, néhány felmerült igény további előkészítést igényel, így azokat egy későbbi időpontban, vélhetően tavasszal tudják integrálni a menetrendbe.