Antifasiszta ellentüntetőket támadtak meg a budai neonáci megemlékezés után

Antifasiszta ellentüntetőket támadtak meg a budai neonáci megemlékezés után

2019. február 10. - 06:50

 

Szombaton Budapesten neonáci, hungarista és más szélsőjobboldali csoportok gyűltek össze, hogy Budapest 74 évvel ezelőtti ostromának végén lezajlott kitörési kísérletre emlékezzenek. A Mérce azt írja, hogy a rendezvényen több százan vettek részt, köztük több külföldi szélsőjobboldali csoport tagjai is.

Fotó: hvg.hu / Máté Péter

Tartottak egy antifasiszta ellentüntetést is, kisebb csoportok Budán több helyen is tiltakoztak amiatt, hogy neonácik vonulhatnak a főváros utcáin évről évre. A rendőrség azt nem engedélyezte, hogy a kitörési kísérletre a Budai Várban emlékezzenek meg a neonácik, a túrát viszont megtarthatták.

A Mérce azt írja, hogy a hazafelé tartó ellentüntetők egy diákokból álló 12–13 fős csoportját megtámadta egy feketébe öltözött társaság, akik feltehetően a szélsőjobboldali megemlékezésen vettek részt. Az egyik ellentüntető fiatal azt mondta, hazafelé indultak, és miután már nem volt körülöttük egy rendőr sem, ismeretlenek rájuk támadtak, elvettek tőlük két zászlót, egy embert a falnak dobtak, illetve többeket megütöttek.

A vadhajtasok.hu nevű, Bede Zsolt által kezelt portál közben úgy tűnik, magára vállalta a támadást, mint írják: „Meguntuk, hogy külföldről importált antifasiszták fenyegessenek”.

Bede Zsolt rendszeresen provokál, de eddig a tettlegességig nem ment el. Legutoljára egy Bayer Zsolt-fórumon jelent meg, ahol a biztonsági örök szeme láttára és mindenfajta közbelépése nélkül tépte le tiltakozók maszkját. A 2018-as választások előtt, azt állítva, hogy ő korábban Jobbik szimpatizáns volt, számtalanszor akciózott Jobbik-rendezvényen, a Fidesz körüli sajtó pedig mindig beszámolt ezekről az eseményekről. De Bede volt az is, aki Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő fotóját felrakta egy bábura, amelyet egy DK-s rendezvényről lopott el, majd ezután a bábut felakasztotta a Köztársaság téren. További tetteiről, és arról, akciói mennyire hasonlítanak a putyini politika hasonló elemeihez a 444 közölt cikket.

Bede rendszeres vendége az Echo Tv-nek is, akciói mindig a kormánypárt érdekét szolgálják. Most pedig egy neonáci tüntetés védelmében saját portálján vállalta, hogy csapata diákokat támadott meg.

24.hu / merce.hu